Apotomis turbidana - Didysis apotomis

     Didysis apotomis (Apotomis turbidana) yra lapsukių (Tortricidae) šeimos drugių rūšis.

     Šių drugių išskleistų priekinių sparnų plotis svyruoja nuo 19 iki 23 mm. Priekinių sparnų pamatinė dalis bei centrinis laukas pasižymi tamsiai pilka, rusva arba beveik juoda fonine spalva. Sparno viduryje esančios netaisyklingos šviesios dėmės padeda drugeliui pasislėpti aplinkoje. Priekinių sparnų galai ir išorinis kraštas yra ryškiai balti su smulkiais tamsiais brūkšneliais. Užpakaliniai sparnai yra vienaspalviai, pilkšvai rudi, pakraščiuose turintys trumpų plaukelių kutus. Ramybės būsenoje šis drugys sparnus suglaudžia tarsi stogelį, taip paslėpdamas užpakalinius sparnus ir pilvelį. 

     Didysis apotomis aptinkamas drėgnuose lapuočių ir mišriuose miškuose, pamiškėse, beržynuose, pelkių pakraščiuose bei durpynuose. Svarbiausia sąlyga buveinei – gausiai paplitę beržai. Suaugę drugiai skraido nuo birželio iki liepos mėnesio. Per metus išsivysto tik viena generacija. Dieną jie neaktyviai ilsisi ant medžių kamienų, kur dėl savo sparnų rašto puikiai imituoja paukščių išmatas. Sutemus tampa aktyvūs, patinai ir patelės skraido ieškodami partnerių, o dirbtiniai šviesos šaltiniai juos stipriai vilioja. Vikšrai nuo vasaros pabaigos iki kito pavasario (dažniausiai nuo rugpjūčio iki gegužės mėnesio) maitinasi beržų (Betula) lapais. Vikšras voratinkliniais siūlais sujungia arba susuka kelis beržo lapus į saugų lizdą (tūtelę), kuriame gyvena ir maitinasi grauždamas lapų minkštimą. Rūšis žiemoja vikšro arba lėliukės stadijoje (priklausomai nuo klimato sąlygų), pasislėpusi nukritusiuose lapuose arba medžių žievės plyšiuose. 

     Rūšis aptinkama didžiojoje Europos dalyje (nuo Britų salų iki Vidurio ir Šiaurės Europos šalių) bei tęsiasi per visą vidutinių platumų Azijos juostą iki pat Tolimųjų Rytų. Lietuvoje nėra reta ir yra paplitusi visoje teritorijoje.