Calosoma inquisitor - Žiaurusis puikiažygis

     Žiaurusis puikiažygis (Calosoma inquisitor) yra žyginių (Carabidae) šeimos vabalas. Jis yra vertinamas kaip naudingas vabzdys, nes aktyviai naikina miško kenkėjus.

     Vidutinio dydžio vabalas, kurio ilgis siekia 16–22 mm. Viršutinė kūno dalis paprastai yra tamsiai bronzinė arba juodai žalsva su metaliniu blizgesiu. Antsparnių kraštai ir prieškrūtinėlė dažnai turi ryškesnį žalią arba purpurinį atspalvį. Kojos yra visiškai juodi. Prieškrūtinėlė yra platesnė nei ilga, o jos šoniniai kraštai pakyla tik priekinėje dalyje. Galiniai prieškrūtinėlės kampai nėra ištempti atgal, kas jį skiria nuo daugelio Carabus genties rūšių. Kiekvienas antsparnis turi apie 15 smulkių vagučių. Tarp jų išsidėsčiusios trys eilės gilių duobučių (paprastai 4-ame, 8-ame ir 12-ame intervaluose), kurios yra tokios pat spalvos kaip ir likęs antsparnių paviršius. Skirtingai nei daugelis kitų žygių, šis vabalas turi gerai išvystytus plėvinius sparnus ir geba puikiai skraidyti. Mandibulės yra raukšlėtos, o antrasis antenos narelis yra labai trumpas.

     Dažniausiai aptinkamas lapuočių miškuose, ypač ąžuolynuose, kur gausu jų pagrindinio maisto. Skirtingai nei daugelis kitų žygių, kurie laikosi ant žemės, Calosoma inquisitor puikiai laipioja medžiais ieškodamas grobio. Jie aktyviai skraido, ypač šiltomis pavasario naktimis. Tai plėšrūnas, dar vadinamas „vikšrų medžiotoju“. Tiek suaugėliai, tiek lervos minta drugių (pavyzdžiui, verpikų ar sprindžių) vikšrais ir lėliukėmis. Daugelyje šalių šis vabalas yra saugomas arba laikomas retu, nes jo populiacija tiesiogiai priklauso nuo miškų būklės ir pesticidų naudojimo. Lietuvoje jis taip pat priskiriamas prie saugotinų rūšių, nors kai kuriais metais, pasidauginus kenkėjams, jų skaičius gali laikinai išaugti.

     Sutinkamas beveik visoje Europoje – nuo Viduržemio jūros regiono pietuose iki Pietų Skandinavijos šiaurėje. Airijoje rūšis laikoma išnykusia. Aptinkamas Maroke, Tunise ir Alžyre. Paplitęs Mažojoje Azijoje, Kaukaze, Irane, Turkmėnistane ir iki pat Uralo kalnų rytuose. Izoliuotos populiacijos aptinkamos Rytų Sibire bei Japonijoje (nors Japonijos populiacija kartais priskiriama atskirai rūšiai Calosoma cyanescens). Lietuvoje rūšis yra reta ir įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.