Chroicocephalus ridibundus - Rudagalvis kiras

     Rudagalvis kiras (Chroicocephalus ridibundus) yra kirinių (Laridae) šeimos paukštis. Tai pati dažniausia kirų rūšis Lietuvoje.

     Nedidelis, grakštus kiras, savo kūno formomis šiek tiek primenantis balandį. Kūno ilgis 34–43 cm. Sparnų ilgis (atstumas tarp sparnų galų): 94–110 cm. Svoris 166–400 g (patinai vidutiniškai sunkesni už pateles). Vienas svarbiausių atpažinimo ženklų skrydyje – baltas pleištas priekinėje sparno briaunoje, kuris platėja link galo. Veisimosi (vasaros) metu galva tamsiai ruda (šokoladinė), snapas ryškiai raudonas, kartais su tamsiu galiuku. Kojos ryškiai raudonos, su plaukimo plėvelėmis. Kūno apačia, uodega ir kaklas baltos spalvos, nugara šviesiai pilka. Poilsio (žiemos) metu galva balta su tamsia dėmele už akies („ausinėmis“). Snapas raudonas arba rausvai rudas su tamsiu galu. Kojos oranžiškai geltonos arba rausvos. Kūno spalva išlieka panaši į vasarinį apdarą. Jauniklių nugara išmarginta rusvomis dėmėmis, uodegos gale yra ryški juoda juosta. Snapas ir kojos pradžioje būna gelsvai rausvi arba oranžiniai, vėliau tamsėja. Jau pirmąją žiemą nugara tampa pilka, tačiau sparnuose išlieka rudos „juostos“. 

     Šie paukščiai aptinkami pačiuose įvairiausiose buveinėse, kurios keičiasi priklausomai nuo sezono. Veisimosi metu peri vidaus vandenyse – ežerų salose, gausiai augalija (nendrėmis, švendrais) apaugusiose pelkėse, tvenkiniuose ar žvyro duobėse. Poilsio ir migracijos metu klajoja prie upių, pakrančių, lagūnų ir estuarijų. Itin dažni miestuose – parkų tvenkiniuose, šiukšlynuose, nuotekų valymo įrenginiuose bei ariamuose laukuose, kur seka traktorius ieškodami bestuburių. Labai triukšmingi ir bendruomeniški paukščiai. Kolonijose jie agresyviai gina savo teritoriją nuo plėšrūnų (varnų, lapių), todėl šalia jų saugumo ieškodami dažnai įsikuria ir kitos paukščių rūšys, pavyzdžiui, antys ar kragai. Peri kolonijomis, kurios gali siekti nuo kelių dešimčių iki kelių tūkstančių porų. Lizdus suka ant žemės iš sausų žolių. Deda vidutiniškai 2–3 kiaušinius, kuriuos abu tėvai peri apie 22–26 dienas. Minta vabzdžiais, sliekais, smulkiomis žuvimis, augalų sėklomis ir maisto atliekomis. Vidutiniškai gyvena 10–15 metų, tačiau žieduoti individai gamtoje išgyvena ir virš 30 metų. 

     Rudagalvis kiras yra viena plačiausiai paplitusių kirų rūšių pasaulyje, pasižyminti sparčia ekspansija. Ši rūšis peri beveik visoje Eurazijoje – nuo Islandijos ir Britų salų vakaruose iki Japonijos ir rytinės Kinijos pakrančių rytuose. Šiaurinė riba siekia pietinę Grenlandiją, Islandiją ir šiaurinę Skandinaviją. Pietinė riba siekia Kaspijos jūrą ir šiaurės rytų Kiniją. XX a. antroje pusėje rūšis kolonizavo rytinę Kanadą (Niufaundlandą), kur dabar peri nedidelės vietinės populiacijos.