Branta bernicla - Paprastoji berniklė

    Paprastoji berniklė (Branta bernicla) yra žąsinių (Anseriformes) būrio paukštis. 

     Tai viena mažiausių žąsų rūšių, savo dydžiu tik šiek tiek lenkianti didžiąją antį. Kūno ilgis 55–66 cm. Sparnų ilgis 106–121 cm. Svoris svyruoja nuo 0,88 iki 2,2 kg. Patinai yra apie 10–15 % stambesni už pateles. Suaugusių paukščių galva, visas kaklas ir krūtinės viršutinė dalis yra anglies juodumo. Būdingiausias bruožas – nedidelė balta skersinė dėmė („antkaklis“) abiejose kaklo pusėse. Nugara ir sparnų viršus yra pilkai rudi arba juosvai rudi. Pilvo spalva priklauso nuo porūšio (gali būti nuo tamsiai pilkos iki šviesiai pilkšvos), o pauodegys visada yra grynai baltas. Snapas trumpas, masyvus, o kojos santykinai trumpos; abi dalys yra juodos spalvos. Akių rainelė tamsiai ruda. Jaunikliai neturi balto „antkaklio“ ant kaklo arba jis yra vos pastebimas. Jų sparnų plunksnų kraštai yra šviesesni, todėl viršutinė kūno dalis atrodo tarsi dryžuota ar „žvynuota“. 

     Peri tolimojoje Arkties tundroje, lygumose netoli vandenyno. Mėgstamos vietos – žemos, drėgnos pakrančių lygumos, upių deltos, salos ežeruose ar tvenkiniuose. Žiemojimo ir migracijos metu apsistoja sekliuose jūrų užutekiuose, estuarijose, druskingose pievose ir potvynių užliejamose dumblėtose seklumose. Lietuvoje migracijos metu dažniausiai matoma pajūryje bei Kuršių mariose. Paukščiai į perimvietes atskrenda jau sudarę poras (gegužės pabaigoje–birželį). Lizdus suka ant žemės, nedideliuose įdubimuose, iškloja juos samanomis, kerpėmis ir gausiai pūkais. Deda 3–6 kiaušinius. Peri tik patelė apie 24–26 dienas. Labai bendruomeniški paukščiai. Migruoja ir žiemoja dideliais, triukšmingais būriais, kurie, kitaip nei kitos žąsys, dažnai neskrenda tvarkinga „V“ formos vilkstine. Tai žolėdis paukštis. Žiemą pagrindinis maistas yra jūržolės (pvz., Zostera) ir jūros dumbliai (jūros salotos). Tundroje minta viksvomis, samanomis ir kita žole. Pastaruoju metu paukščiai vis dažniau pastebimi besimaitinantys ir žemės ūkio laukuose (žiemkenčiais). 

     Veisiasi Arktyje nuo Kanados ir Aliaskos iki šiaurinės Rusijos dalių (Taimyro pusiasalio, Jakutijos pakrančių) bei Grenlandijos ir Špicbergeno. Žiemoja vidutinių platumų jūrinėse pakrantėse. Europoje – tai Šiaurės jūros pakrantės (Didžioji Britanija, Nyderlandai, Prancūzija, Vokietija), Šiaurės Amerikoje – Atlanto ir Ramiojo vandenyno pakrantės, Azijoje – rytinės Kinijos, Japonijos ir Korėjos pusiasalio pakraščiai.