Circus aeruginosus - Nendrinė lingė

     Nendrinė lingė (Circus aeruginosus) yra vanaginių (Accipitridae) šeimos paukštis. Įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą

     Pasižymi ryškiu lytiniu dimorfizmu. Kūno ilgis 43–56 cm. Sparnų ilgis 115–145 cm. Patinai sveria apie 400–730 g, patelės yra stambesnės – apie 540–960 g. Patinų apdarą sudaro trys pagrindinės spalvos, kurios ypač išryškėja skrydyje. Vidurinė sparnų dalis ir uodega yra pilkšvai sidabrinės arba melsvai pilkos spalvos, o sparnų galai – juodi. Nugara ruda, o pilvas ir krūtinė dažniausiai rausvai rudi su tamsesniais dryžiais. Galva šviesiai gelsva arba pilkšva. Patelės yra masyvesnės ir tamsesnės už patinus. Beveik visas kūnas yra tamsiai rudos (šokoladinės) spalvos. Ryškiai gelsvas arba kreminis viršugalvis, gerklė ir sparnų priekinė briauna („pečiai“). Jaunikliai labai panašūs į pateles, tačiau dar tamsesni, dažnai beveik juodai rudi, o geltonos dėmės ant galvos ir sparnų yra mažesnės arba jų visai nėra. Snapas juodas su pilkšvu pagrindu, vaškine (virš snapo esanti odelė) – geltona. Suaugusių paukščių akių rainelė yra geltona (patinų paprastai šviesesnė). Kojos ilgos, geltonos spalvos su aštriais juodais nagais. Skrydyje sparnai laikomi pakelti negiliu „V“ raidės pavidalu. 

     Nendrinė lingė yra tipiškas šlapynių paukštis. Gyvena seklių ežerų pakrantėse, užpelkėjusių upių slėniuose, senvagėse. Labai mėgsta tankius švendrynus ir nendrynus. Nors peri nendrynuose, maisto ieško ir aplinkinėse pievose, ganyklose ar net javų laukuose (ypač migracijos metu). Skrenda žemai virš nendrių ar laukų, lėtai sparnais „irdamasi“ oru ir staigiai krisdama žemyn ant grobio. Minta smulkiais žinduoliais (pelėnais), vandens paukščių jaunikliais, varliagyviais, ropliais ir dideliais vabzdžiais. Lizdus krauna tiesiai ant žemės arba ant vandenyje gulinčių nendrių krūvų, dažniausiai sunkiai prieinamose vietose tarp tankios augalijos. Deda 3–6 melsvai baltus kiaušinius. Lietuvoje perėti pradeda balandžio–gegužės mėnesiais. Jaunikliai lizdą palieka dar nemokėdami skraidyti, po maždaug 35–40 dienų nuo išsiritimo.

     Paplitusi vidutinio klimato ir subtropikų Eurazijoje – nuo Europos Atlanto vandenyno pakrantės iki Centrinės Mongolijos. Taip pat sutinkama Šiaurės Afrikoje (Magrebo regione). Šiaurinės populiacijos yra migruojančios ir žiemoja Viduržemio jūros regione, Užsachario Afrikoje bei Pietų Azijoje. Pietinės populiacijos dažnai būna sėslios. Lietuvoje tai nėra retas paukštis, kai kur net gausus.

Circus aeruginosus - Nendrinė lingė Galerija