Ficedula hypoleuca - Margasparnė musinukė

     Margasparnė musinukė (Ficedula hypoleuca) tai nedidelis musinukinių šeimos paukštis, plačiai paplitęs Europoje ir Vakarų Azijoje.

     Kūno ilgis: apie 12–13,5 cm, svoris vidutiniškai apie 13 gramų. Sparnų ilgis: 75–83 mm (išskleistų sparnų tarpugalis – apie 21–24 cm). Snapas juodas, platus ties pagrindu, bet smailėjantis (būdingas vabzdžialesiams); kojos tamsiai pilkos arba juodos. Pasižymi ryškiu lytiniu dimorfizmu (patinai ir patelės skiriasi) bei sezonine spalvų kaita. Veisimosi sezonu patinai yra kontrastingi, nors jų spalvų intensyvumas gali skirtis priklausomai nuo amžiaus ir genetikos (nuo juodos iki pilkšvai rudos). Viršutinė dalis: galva (išskyrus kaktą), nugara ir uodega yra juodos arba tamsiai pilkos. Pilvelis, krūtinė ir gerklė yra švariai balti. Virš snapo ant kaktos yra dvi baltos dėmelės (arba viena skelta dėmė). Ant sparnų – didelė balta dėmė. Patelės viršutinė pusė rusvai pilka arba ruda, apatinė – nešvariai balta ar gelsva. Ant sparnų esanti balta dėmė yra mažesnė ir ne tokia ryški kaip patino. Dažniausiai neturi baltų dėmelių ant kaktos. Jauniklis panašus į patelę, tačiau visas kūnas išmargintas šviesiomis dėmelėmis, būdingomis jauniems musinukiniams paukščiams. Po veisimosi periodo, liepą-rugpjūtį vykstančio šėrimosi patinai praranda juodą spalvą ir tampa panašūs į pateles (tik jų sparnai ir uodega išlieka tamsesni). 

     Gyvena miškuose, parkuose. Lizdą suka uoksuose ir inkiluose. Deda 5-7 šviesiai mėlynus kiaušinius. Peri 13 dienų. Išveda vieną vadą. Minta daugiausia vabzdžiais, kuriuos dažnai gaudo ore.

     Vakarų Eurazijoje paplitusi nuo Atlanto pakrantės iki Jenisiejaus slėnio. Šiaurėje arealas siekia Kolos pusiasalį, Pečioros, Obės žemupį, pietuose tęsiasi iki Irtyšiaus vidurupio, šiaurinės Ukrainos, Moldavijos, Balkanų pusiasalio, Viduržemio jūros pakrantės. Gyvena šiaurės vakarų Afrikoje. Tai tolimasis migrantas. Žiemoja pietvakarių Europoje, Afrikoje.