Madagaskarinis fudis (Foudia madagascariensis) yra nedidelis audėjinių šeimos paukštis.
Kūno ilgis siekia apie 12,5–13,5 cm. Suaugę paukščiai sveria maždaug 14–20 g. Pasižymi ryškiu lytiniu dimorfizmu ir sezonine išvaizdos kaita. Patinų išvaizda kardinaliai keičiasi priklausomai nuo sezono. Veisimosi laikotarpiu visas kūnas (galva, krūtinė, pilvas ir nugara) tampa ryškiai raudonas. Aplink akis matomos juodos dėmės („kaukė“), o sparnai ir uodega išlieka rusvai juodi su šviesesniais kraštais. Snapas šiuo metu tampa juodas. Po veisimosi patinai „praranda“ raudoną spalvą ir tampa panašūs į pateles – vyrauja alyvinė-ruda spalva su tamsiais dryžiais ant nugaros, o snapas pašviesėja iki raginės spalvos. Patelių ir jaunų paukščių išvaizda nesikeičia ištisus metus. Viršutinė kūno dalis yra alyvinė-ruda su tamsiais išilginiais brūkšneliais, o apatinė – pilkšvai balta arba gelsva. Vizualiai jos labai primena paprastą naminį žvirblį.
Tai labai bendruomeniški paukščiai, dažnai sutinkami atvirose vietose, dirbamuose laukuose ir soduose. Gyvena bambukuose, aukštose žolėse, nendrynuose, cukranendrėse ir mangrovėse. Jie maitinasi sėklomis, vabzdžiais ir nektaru. Kaip sufleruoja pavadinimas, šis paukštis yra kilęs iš Madagaskaro, tačiau vėliau buvo introdukuotas į kitas salas, pavyzdžiui, Seišelius, Mauricijų ir Reunioną, taip pat dabar jau randami besiveisiantys Arabų pusiasalyje.