Gryllus bimaculatus - Dvidėmis svirplys

     Dvidėmis svirplys (Gryllus bimaculatus) yra yra tiesiasparnių (Orthoptera) būrio, svirplinių (Gryllidae) šeimos vabzdys. Tai viena populiariausių svirplių rūšių, naudojamų tiek moksliniuose tyrimuose, tiek kaip gyvas maistas kitiems augintiniams. 

    Kūnas yra beveik visiškai juodas arba tamsiai rudas, blizgus. Ant priekinių sparnų pagrindo (prie „pečių“) yra dvi šviesiai gelsvos arba auksinės dėmės, nuo kurių ir kilo rūšies pavadinimas. Suaugėliai paprastai siekia 20–30 mm ilgį. Patelės dažnai būna šiek tiek stambesnės už patinus. Galva didelė, apvali, su stipriomis graužiamojo tipo burnos dalimis ir ilgomis, siūliškomis antenomis, kurios viršija kūno ilgį. Turi dvi poras sparnų. Priekiniai yra kietesni (antsparniai), o užpakaliniai – membraniniai, skirti skraidymu (nors šie svirpliai skraido retai). Po paskutinio nėrimosi sparnai visiškai išsivysto. Užpakalinės kojos yra šokamosios – jos itin stambios ir raumeningos. Priekinėse kojose yra girdėjimo organai (timpanai). Patino pilvelio gale yra dvi ilgos ataugos – cerkai, kurie atlieka jutiminę funkciją (jaučia oro virpesius). Patinų priekinių sparnų gyslotumas yra sudėtingesnis – sparnų paviršiuje yra speciali „dildė“ ir „grandiklis“, kuriais trindami vieną į kitą jie išgauna garsų svirpimą. Patelės turi ilgą, adatos formos organą pilvelio gale – kiaušdėtę. Juo jos įterpia kiaušinėlius į drėgną substratą. 

     Gamtoje šie svirpliai renkasi atviras, saulėtas ir sausas vietoves. Tai ganyklos, stepės, krūmynai, laukai ir pakelės. Jie vengia tankių miškų ar labai drėgnų vietų. Dieną jie praleidžia pasislėpę plyšiuose tarp uolų, po akmenimis, nuvirtusiais medžiais arba pačių išraustuose negiliuose urveliuose. Dažnai aptinkami netoli žmogaus gyvenviečių – soduose ar žemės ūkio naudmenose, kur randa gausiau maisto. Jie yra visavalgiai. Maitinasi augalų dalimis, vaisiais, sėklomis, tačiau mielai ėda ir kitus vabzdžius, jų lervas ar net dvėseną. Trūkstant maisto, pasireiškia kanibalizmas. 

     Natūraliai paplitęs Pietų Europoje (Italija, Graikija, Ispanija, Prancūzijos pietūs), Afrikoje – nuo šiaurinių pakrančių iki pat Afrikos kyšulio. Aptinkami Artimuosiuose Rytuose, Centrinėje Azijoje ir pietinėje Azijos dalyje (įskaitant Indiją, Tailandą). Jie natūraliai negyvena regionuose, kur žiemą vyrauja stiprios šalnos, nes jų kiaušinėliai ir nimfos nėra atsparūs ilgalaikiam užšalimui.