Hemidactylus parvimaculatus - Dėmėtasis naminis gekonas

     Dėmėtasis naminis gekonas (Hemidactylus parvimaculatus) yra gekoninių (Gekkonidae) šeimos roplys. 

     Tai nedidelis gekonas. Atstumas nuo snukio iki kloakos (SVL) paprastai siekia apie 55 mm, o bendras ilgis su uodega gali būti iki 11–13 cm. Galva trikampio formos, padengta smulkiais granuliuotais žvyneliais. Vyzdžiai vertikalūs, būdingi naktiniams gyvūnams. Nugaros oda nevienalytė – tarp smulkių granuliuotų žvynelių ištidėstę 16–23 eilės didesnių, briaunotų gumburėlių. Pilvo žvynai lygūs, plokšti, persidengiantys (čerpiški), išsidėstę skersinėmis eilėmis. Ant uodegos yra spygliuotų žvynų žiedai. Ataugusi uodega paprastai būna lygesnė, be šių spyglių. Patinai turi 11–17 femoralinių porų (specialių porų ant šlaunų) kiekvienoje pusėje, kurias skiria 1–3 žvyneliai be porų. Kūnas šviesiai pilkas arba rusvas (rusvai gelsvas). Ant nugaros ryškios tamsios dėmės, kurios dažniausiai sudaro tris išilgines eiles. Per akį dažnai eina tamsi juostelė. 

     Gyvena atviruose miškuose, subtropiniuose drėgnuose žemumų miškuose bei sausuose lapuočių miškuose. Labai dažnai sutinkamas žmonių kaimynystėje – soduose, plantacijose, ant gyvenamųjų namų sienų, sandėliuose ar statybvietėse. Jis geba puikiai sugyventi su žmogumi. Paprastai aptinkamas nuo jūros lygio iki maždaug 600 metrų aukščio. Tai naktinis gyvūnas, dieną praleidžiantis plyšiuose, po akmenimis ar medžių žieve. Medžioti išlenda sutemus, dažnai pasinaudodamas dirbtiniu apšvietimu, kuris pritraukia jo grobį. Kaip ir daugelis gekonų, pavojaus atveju gali numesti uodegą, kuri vėliau atauga. Patelės paprastai padeda po 2 kietu lukštu dengtus kiaušinius į saugius plyšius. Minta smulkiais bestuburiais: vorais, tarakonais, drugiais ir jų lervomis. Pastebėta, kad gali medžioti ir smulkias varles (pvz., Ramanella variegata) ar pasižymėti kanibalizmu.

     Ši rūšis yra kilusi iš Pietų Azijos. Šri Lankoje ji yra viena dažniausių naminių gekonų rūšių. Indijoje paplitusi pietinėje ir rytinėje dalyse (Keralos, Tamil Nadu, Andhra Pradešo ir Odišos valstijose). Dėl gebėjimo keliauti su kroviniais ir prisitaikyti prie žmogaus kaimynystės, rūšis išplito Reunjone, Mauricijuje, Rodrigese, Maldyvuose, Komoruose. Pastebėtos ir įsitvirtinusios populiacijos Tailande (ypač Bankoko apylinkėse). Rūšis sėkmingai įsitvirtino Luizianoje bei Teksase.