Lanius collurio - Paprastoji medšarkė

     Paprastoji medšarkė (Lanius collurio) yra medšarkinių (Laniidae) šeimos paukštis, pasižymintis plėšriu būdu ir unikaliu elgesiu – savo grobį ji dažnai užmauna ant spyglių ar aštrių šakų.

     Tai vidutinio dydžio paukštis. Kūno ilgis apie 17 cm, svoris apie 25–35 g, išskleistų sparnų plotis apie 25–27 cm. Snapas juodas, stiprus, su ryškiu „dantuku“ viršutinėje dalyje (panašiai kaip sakalų). Tai padeda paukščiui nutraukti grobiui sprandą. Tiek patinai, tiek patelės (nors patelių ji blausesnė) turi per akis einančią tamsią juostą, kuri saugo nuo saulės atspindžių medžioklės metu. Pasižymi ryškiu lytiniu dimorfizmu. Patino viršugalvis ir sprandas šviesiai pilki (pelenų spalvos). Nugara kaštoninės arba rudos spalvos, ryškiai kontrastuojanti su pilka galva. Apatinė dalis balta su švelniu rausvu (vyno) atspalviu ant šonų ir krūtinės. Uodega juoda su baltais kraštais pagrinde (matosi skrydžio metu). Patelės viršutinė dalis rusvai pilka arba ruda, be ryškaus pilko atspalvio galvoje. Apatinė dalis gelsvai balta, išmarginta tamsesniais pusmėnulio formos raštais (vadinamais žvyneliais), ypač ant krūtinės ir šonų. Kaukė ruda arba pilkšva, ne tokia vientisa ir juoda kaip patino. Jaunikliai panašūs į pateles, tačiau jų visas kūnas (tiek nugara, tiek apačia) yra tankiai išmargintas tamsiais skersiniais dryžiais. Jų snapas pirmaisiais mėnesiais būna šviesesnis, pilkšvas. 

     Gyvena pamiškėse, kirtavietėse, soduose, parkuose, upių pakrantėse. Į Lietuvą atskrenda gegužę, išskrenda rugpjūtį-rugsėjį. Peri medynuose, krūmuose, ant elektros stulpų, tvorų, mėgsta tankias gyvatvores. Lizdus suka iš žolių, medžių šakelių, iškloja samanomis, vata, plunksnomis. Kiaušinius deda gegužės pabaigoje. Dėtį sudaro 4-6 pilki, rudai išmarginti kiaušiniai. Peri 14-16 dienų.

     Paplitusi Eurazijoje. Arealas driekiasi nuo Atlanto vandenyno iki Obės ir Altajaus kalnų. Šiaurėje arealas siekia pietų Skandinaviją, Pečioros aukštupį, Pietų Uralą, pietuose – Zaisano įdubą, šiaurės Kazachstaną, Kaspiją, Iraką, Viduržemio jūrą. Yra tolimoji migrantė – žiemoti skrenda į Pietų Afriką.