Paprastasis kiras (Larus canus) yra kirinių (Laridae) šeimos paukštis, kuris šiek tiek panašus į sidabrinį kirą, bet nuo jo skiriasi mažesniu dydžiu ir posnapyje nėra raudonos dėmės.
Suaugusių paukščių kūno ilgis yra 40–46 cm, o sparnų plotis siekia 100–125 cm. Lyginant su sidabriniu kiru, paprastasis yra gerokai mažesnis, apvalesne galva ir „švelnesne“ veido išraiška. Veisimosi laikotarpiu galva, kaklas, apatinė kūno dalis ir uodega yra grynai baltos spalvos. Nugara ir viršutinė sparnų dalis (mantija) – šviesiai pilka. Sparnų galai juodi su ryškiomis baltomis dėmėmis, vadinamaisiais „veidrodėliais“. Poilsio (žiemos) metu ant galvos ir sprando atsiranda rusvų ar pilkų dryželių bei dėmių, kurios sudaro neryškų „šalmą“. Snapas yra grakštus, geltonas ar žalsvai gelsvas, be raudonos dėmės posnapyje (skirtingai nei sidabrinio kiro). Žiemą ant snapo gali atsirasti neryškus tamsus žiedas. Kojos yra žalsvai gelsvos spalvos. Akių rainelė paprastai yra tamsiai ruda (kartais pilkšva), apgaubta raudonu akių apvadu. Paprastieji kirai subręsta per tris metus, todėl jų išvaizda palaipsniui keičiasi. Pirmaisiais metais jaunikliai yra rudai margi, jų viršutinė pusė dėmėta („žvyniška“). Snapas tamsus su šviesesniu pagrindu, o kojos mėsos spalvos (rusvos ar rausvos). Antraisiais metais nugara tampa pilka, tačiau sparnuose išlieka juodų ir rusvų plunksnų fragmentų. Snapas tampa pilkšvas ar žalsvas su plačiu juodu žiedu.
Paprastasis kiras pasižymi plačiu buveinių pasirinkimu, kuris priklauso nuo sezono. Veisimosi metu renkasi salas ežeruose, upių deltas, pelkes, durpynus, smėlėtas pajūrio pakrantes, kopas ir uolėtus skardžius. Kartais peri netoli žmonių gyvenviečių, jei šalia yra saugių vietų lizdams. Žiemojimo ir migracijos metu juos galima pamatyti estuarijose, įlankose ir uostuose, dirbamuose laukuose, ganyklose, didelėse pievose, sąvartynuose, miesto parkų tvenkiniuose ir upių pakrantėse. Tai monogamiški paukščiai, perintys kolonijomis arba pavienėmis poromis. Lizdus suka ant žemės, uolų, o kartais net medžiuose ar ant pastatų stogų. Dėtyje būna 2–3 kiaušiniai, kuriuos abu tėvai peri apie 24–26 dienas. Dažnai matomi besimaitinantys ariamuose laukuose, kai sekdamis traktorius lesa sliekus ir įvairius vabzdžius. Taip pat puikiai nardo seklumose gaudydami smulkias žuvis. Vidutiniškai gyvena apie 10–15 metų, tačiau gamtoje užfiksuoti individai, sulaukę daugiau nei 20–25 metų.
Paplitęs šiaurinėje Eurazijoje – nuo Islandijos ir Škotijos rytuose iki Kamčiatkos Rusijos Tolimuosiuose Rytuose. Dauguma paprastųjų kirų žiemą migruoja toliau į pietus, pasiekdami Viduržemio jūrą, pietinę Kaspijos jūros dalį ir jūras aplink Kiniją bei Japoniją. Šiaurės vakarų Europos populiacijos yra bent iš dalies sėslios. Anksčiau Šiaurės Amerikoje gyvenantis trumpasnapis kiras (Larus brachyrhynchus) buvo laikomas tos pačios rūšies porūšiu - Larus canus brachyrhynchus, tačiau dabar jie dažniausiai išskiriami kaip atskiros rūšys.