Polyommatus icarus - Dirvinis melsvys

     Dirvinis melsvys (Polyommatus icarus) – tai viena dažniausių ir labiausiai paplitusių melsvių šeimos (Lycaenidae) drugių rūšių Lietuvoje. 

     Šie drugiai pasižymi ryškiu lytiniu dimorfizmu. Patinėlių viršutinė sparnų pusė yra ryškiai mėlyna su siauru juodu apvadėliu. Patelių viršutinė pusė dažniausiai ruda su oranžinių dėmių eile palei kraštą, tačiau kartais gali būti melsvo atspalvio.     Abiejų lyčių sparnų apačia yra pilkšvai rusva, nusėta juodomis akutėmis su baltais apvadėliais ir ryškiomis oranžinėmis dėmėmis pakraščiuose.

     Šis drugys pasižymi itin plačiu transpalearktiniu paplitimo arealu. Europoje sutinkamas nuo Viduržemio jūros regiono iki pat šiaurinių Škotijos pakraščių. Azijoje paplitęs vidutinio klimato zonose iki pat Sibiro, Mongolijos bei Šiaurės Kinijos. Afrikoje aptinkamas Šiaurės Afrikoje ir Kanarų salose.
Šiaurės Amerikoje paskelbtas invazine rūšimi, kuri maždaug 2005 m. buvo atsitiktinai įvežta į Kanadą (Kvebeką) ir nuo tada sėkmingai plinta žemyne.

     Skraidymo laikotarpis priklauso nuo regiono klimato ir per metus išvystomų kartų skaičiaus. Lietuvoje ir Centrinėje Europoje dažniausiai skraido gegužės–rugsėjo mėnesiais. Per sezoną paprastai pasirodo dvi kartos. Pirmoji karta: gegužės vidurys – birželis. Antroji karta: liepos pabaiga – rugpjūtis/rugsėjis. O va šiauriniuose regionuose, pvz. Škotijoje ar Šiaurės Anglijoje, dažniausiai išvystoma tik viena karta, skraidanti nuo birželio iki liepos/rugpjūčio. Pietiniuose regionuose esant palankioms sąlygoms ir ilgai šiltai vasarai, gali pasirodyti ir dalinė trečioji karta, skraidanti iki pat spalio vidurio.

Polyommatus icarus - Dirvinis melsvys Galerija