Urvinė kregždė (Riparia riparia) yra kregždinių (Hirundinidae) šeimos paukštis.
Urvinė kregždė yra mažiausia iš Lietuvoje sutinkamų kregždžių, pasižyminti gana santūriomis spalvomis ir kompaktišku kūnu. Kūno ilgis siekia 12–13 cm, išskleistų sparnų plotis – 27–29 cm. Sveria apie 11–16 gramų. Galva, nugara, sparnai ir uodega yra vienodos pilkai rudos (žemės) spalvos. Pilvas ir gerklė yra balti, tačiau juos skiria ryški, plati ruda juosta ant krūtinės. Tai pagrindinis skiriamasis bruožas nuo kitų kregždžių. Snapas trumpas, platus, juodos spalvos – pritaikytas gaudyti vabzdžius skrydžio metu. Akys mažos, tamsios. Sparnai ilgi, smailūs ir palyginti platūs ties pagrindu, todėl skrydis atrodo kiek „drugeliškas“ ir trūkčiojantis, lyginant su šelmenine kregžde. Uodega trumpa, su nedidele iškarpa (ne tokia gili kaip langinės kregždės ir be ilgų „iešmų“, būdingų šelmeninei kregždei). Kojos labai trumpos, rusvos ar juosvos. Unikalus bruožas – mažas plunksnų kuokštelis ant kojos (tarsnos) galinės dalies, virš galinio piršto. Išoriškai patinas ir patelė beveik nesiskiria. Jaunikliai panašūs į suaugusius, tačiau jų viršutinės plunksnos turi šviesius, rusvus kraštelius, todėl atrodo tarsi „žvynuoti“, o krūtinės juosta būna ne tokia ryški.
Lizdus suka kolonijomis, vienoje vietoje būna kelios dešimtys ar keli šimtai lizdų. Urvelius rausia pietiniuose stačiuose upių krantuose, priesmėlio ar priemolio dirvoje. Kartais kolonijos įsikuria naudojamuose arba apleistuose žvyro karjeruose. Urvelius rausia abu porelės nariai. Kartais meta pradėtą darbą ir rausia naują urvelį. Maitinasi skraidančiais vabzdžiais, kuriuos gaudo ore, dažniausiai virš vandens telkinių. Per vasarą išveda dvi jauniklių vadas.
Rūšis pasižymi vienu plačiausių paplitimo arealų tarp visų žvirblinių paukščių – ji sutinkama beveik visame Šiaurės pusrutulyje (Holiarktinėje srityje). Perėjimo sritis apima beveik visą Europą, Viduržemio jūros šalis, Aziją (nuo Turkijos per Sibirą iki pat Ramiojo vandenyno) bei Šiaurės Ameriką (nuo Aliaskos iki pietinių JAV valstijų). Tai tolimasis migrantas, žiemas leidžiantis Afrikoje (į pietus nuo Sacharos), Pietų Amerikoje (nuo Panamos iki šiaurės Argentinos ir Čilės), Pietų Azijoje (Indijos pusiasalyje, Pietryčių Azijoje).