Paprastoji voverė (Sciurus vulgaris) yra voverinių šeimos graužikas, paplitęs visoje Eurazijoje. Tai vienintelė Lietuvoje natūraliai gyvenanti voverių rūšis.
Paprastųjų voverių natūralus išplitimo arealas labai platus – gyvena beveik visoje Europoje (išskyrus stepes) kur auga spygliuočių ir lapuočių miškai, Mažosios Azijos šiaurinėje dalyje gana siauru ruožu palei Juodąją jūrą bei šiaurinėje Azijoje (išskyrus tundrą palei Arkties vandenyną) nuo Uralo iki Japonijos Hokaido salos.
Voverių patinai ir patelės vienodo kūno dydžio. Jų kūno ilgis 19-28 cm, uodega 15-20 cm, kūno svoris 200–480 g. Galva plati, trumpa. Ausys, palenktos į priekį, siekia akis. Jų viršūnėse styro ilgų plaukų šepetukas. Kailiukas vasarą ryškiai rudas, rusvas, trumpas ir minkštas, žiemą pilkšvas ir tankesnis. Dantų 22.
Aktyvi dieną, puikiai laipioja medžiais. Sukant lizdus (vadinamus drevėmis) aukštai medžių lajose arba užimant genių uoksus. Daugiausia minta spygliuočių sėklomis, gilėmis, riešutais, grybais ir uogomis. Žiemai kaupia atsargas paslėpdama jas žemėje ar medžių plyšiuose. Per metus veda 1–2 vadas, kuriose paprastai būna 3–4 jaunikliai.