Serinus canaria - Paprastoji kanarėlė

     Paprastoji kanarėlė (Serinus canaria) yra žvirblinių paukščių (Passeriformes) būrio, kikilinių (Fringillidae) šeimos paukščių rūšis. 

     Paprastųjų kanarėlių kūnas 12,5-13,5 cm ilgio, atstumas tarp išskleistų abiejų sparnų galų 21-23,7 cm, svoris nuo 8,4 iki 24,3 g - vidutiniškai 15 g. Laukinių paukščių plunksnos būna geltonai žalios spalvos su rudais dryželiais ant nugaros. Patino spalvos ryškesnės geltonos ir žalios spalvos, ypač ant galvos ir krūtinės. Patelės blankesnės, pilkesnės, mažiau išreikštos geltonos zonos. Naminės kanarėlių spalvos varijuoja nuo visiškai baltos, geltonos, oranžinės iki raudonos ar melanistinių atspalvių. Snapas trumpas, kūgio formos, stiprus, pritaikytas lukštenti sėklas. Akys tamsiai rudos, išsidėsčiusios galvos šonuose. Kojos plonos, rausvai pilkos spalvos. Paprastai turi 4 pirštus (3 nukreipti į priekį, 1 į užpakalį), pritaikytus tupėti ant šakų. Uodega vidutinio ilgumo, su nežymia iškarpa centre.  

     Laukinės kanarėlės gyvena nuo jūros lygio iki aukštikalnių (Madeiroje iki 750 m, Azoruose iki 1100 m, Kanaruose net iki 1700 m ir daugiau). Kanarėlės labiausiai mėgsta mozaikišką kraštovaizdį su retais medžiais, krūmynais ir atvirais plotais. Gyvena subtropiniuose laurų miškuose (laurisilva), pušynuose bei kadagynuose. Puikiai prisitaikė prie žmogaus kaimynystės. Jos gausiai sutinkamos soduose, vynuogynuose, bananų ir apelsinų plantacijose bei miesto parkuose. Kai kuriose salose (pvz., Desertas salelėse prie Madeiros) jos sėkmingai peri pusdykumių zonose, kur augalijos danga yra minimali arba jos beveik nėra. Kanarėlės yra būriniai paukščiai. Už veisimosi sezono ribų jos renkasi į didelius būrius, kartu ieško maisto ir nakvoja. Tai sėslūs paukščiai. Jie nemigruoja dideliais atstumais, o vykdo tik trumpas vietines klajones ieškodami maisto, priklausomai nuo sezono keisdami aukštį virš jūros lygio. Lizdus suka medžių šakose ar tankiuose krūmuose, 1–6 metrų aukštyje. Lizdas yra puodelio formos, susuktas iš samanų, žolių ir pūkų. Patelė padeda 3–5 melsvus kiaušinius. Per metus sėkmingai išaugina 2–3 vadas. Inkubacija trunka 13–14 dienų. Šie paukščiai yra grūdlesiai. Didžiąją jų raciono dalį sudaro įvairių žolių, piktžolių, krūmų ir medžių sėklos, kurias jie renka tiesiai nuo žemės arba augalų. Sezoniškai mitybą papildo pumpurai, vaisiai (pvz., figos) bei smulkūs vabzdžiai. 

     Paprastosios kanarėlės natūraliai paplitusios Azorų, Madeiros ir Kanarų salose. XVI a. atvežus jas į Europos žemyną, pradėtos veisti narveliuose. Išvesta geltonų, baltų, raudonų, žalsvų, kuoduotų veislių.