Medšarkiniai (Laniidae) yra žvirblinių (Passeriformes) būrio paukščių šeima. Šie paukščiai žinomi dėl savo unikalaus ir kiek šiurpaus elgesio – savo grobį (vabzdžius, mažus driežus ar paukščius) jie dažnai užmauna ant dyglių ar spygliuotos vielos, kad vėliau galėtų jį lengviau sudoroti arba pasilikti atsargai. Lotyniškas žodis lanius reiškia „mėsininkas“, todėl kai kuriose kalbose šie paukščiai vadinami „paukščiais mėsininkais“. Pasaulyje išskiriama apie 34 rūšis, iš kurių didžioji dalis telkiasi Eurazijoje ir Afrikoje.
Tai vidutinio dydžio paukščiai (16–25 cm). Jų galva santykinai didelė, o kaklas trumpas ir tvirtas. Snapas yra stiprus, masyvus, su aštriu, žemyn nulinkusiu galu. Viršutinėje snapo dalyje (prie galo) dažnai yra specialus „dantukas“ (panašus į sakalų), skirtas greitai nutraukti aukos stuburą. Dauguma rūšių turi būdingą juodą juostą, einančią per akis (tarsi kaukę). Tai padeda sumažinti saulės atspindžius medžioklės metu. Sparnai paprastai trumpi ir suapvalinti, o uodega – ilga ir siaura, dažnai naudojama pusiausvyrai palaikyti manevruojant tarp krūmų. Nors medšarkės medžioja kaip plėšrieji paukščiai, jų kojos yra kaip žvirblinių – jos neturi galingų nagų grobiui nešti. Būtent todėl jos naudoja dyglius ar spygliuotą vielą grobiui įtvirtinti, nes negali jo nulaikyti nagais lesdamos. Dominuoja pilka, balta, juoda ir ruda spalvos. Pilvas dažniausiai šviesus, o nugara tamsesnė.
Dažniausiai gyvena pamiškėse, krūmuose, atvirose vietose su pavieniais krūmais ar medžiais, kurie tarnauja kaip apžvalgos aikštelės ieškant maisto. Lizdą suka krūmuose, medžiuose. Deda 4-6 margus kiaušinius. Peri patelė arba abu porelės nariai. Abu maitina ir jauniklius. Minta stambiais vabzdžiais, gaudo driežus, peles, lesa smulkių paukščių kiaušinius ir jauniklius. Didesnį grobį pasmeigia ant aštrių šakučių ar spyglių.
Dauguma medšarkių rūšių gyvena Eurazijoje ir Afrikoje. Jos aptinkamos nuo Skandinavijos iki Pietų Afrikos ir Tolimųjų Rytų. Šiaurės Amerikos žemyne peri tik dvi rūšys – amerikinė medšarkė (Lanius ludovicianus) ir šiaurinė medšarkė (Lanius borealis). Šiaurinėse platumose perinčios rūšys (pvz., paprastoji medšarkė) yra tolimosios migrantės, žiemoti skrendančios į tropinę Afriką ar Pietų Aziją.