Mažasis auksinukas (Lycaena phlaeas) yra melsvinių (Lycaenidae) šeimos drugys.
Tai nedidelis drugys, kurio išskleistų sparnų ilgis siekia vos 22–35 mm. Lytinis dimorfizmas neryškus. Viršutinė priekinių sparnų pusė yra ryškios, ugninės oranžinės spalvos su tamsiai rudais kraštais ir aiškiai išreikštomis juodomis dėmelėmis. Užpakaliniai sparnai yra tamsiai rudi su ryškia oranžine juostele krašte ir kartais su melsvomis dėmelėmis. Apatinė priekinių sparnų dalis šviesiai oranžiniai su juodais taškais (apibrėžtais geltonai), o užpakaliniai sparnai – pilkšvai rudi su mažais juodais taškeliais ir siaura oranžine linija.
Mažuosius auksinukus galima aptikti įvairiose sausose, atvirose ir saulėtose vietose: pievose, pamiškėse, viržynėse, pakelėse, dykvietėse ir net urbanizuotose miesto teritorijose. Drugys itin aktyvus saulėtose vietose, skrenda greitai, žemai palei žemę. Patinėliai yra labai teritoriniai ir agresyviai puola bet kokį praeinantį vabzdį ar didesnį objektą (pvz., praskrendantį paukštį), kad apgintų savo teritoriją nuo kitų patinų. Priklausomai nuo vietovės klimato, per metus išsivysto 2–4 generacijos. Skraido nuo balandžio iki vėlyvo rudens (spalio ar net lapkričio mėnesiais). Šios rūšies drugiai žiemoja būdami vikšro stadijoje. Vikšrai maitinasi rūgštynių (Rumex) rūšimis, ypač valgomąja rūgštyne (Rumex acetosa) ir smulkiąja rūgštyne (Rumex acetosella). Vikšrai slepiasi po lapais ir palieka permatomas, „langelį“ primenančias vietas. Suaugę drugiai maitinasi įvairių žolinių augalų nektaru.
Tai viena iš labiausiai paplitusių pasaulyje rūšių. Aptinkama visoje Europoje, Azijoje, Šiaurės Amerikoje ir net kalnuotose Afrikos dalyse.