Bukutiniai (Sittidae) – tai žvirblinių paukščių (Passeriformes) šeima, kuriai priklauso nedideli, tvirto kūno sudėjimo paukščiai.
Paukščiai nedideli (sveria apie 15–40 g), turi santykinai didelę galvą, trumpą uodegą ir ilgą, stiprų snapą. Jų kojos stiprios, su aštriais nagais, pritaikytais laipioti medžių kamienais. Tai vieninteliai paukščiai mūsų krašte, kurie medžių kamienais gali laipioti žemyn galva.
Gyvena miškuose, parkuose, soduose. Maitinasi vabzdžiais, jų lervomis, o žiemą – sėklomis bei riešutais, kuriuos dažnai paslepia medžių žievės plyšiuose („sandėliuoja“).
Peri uoksuose ar drevėse. Įdomu tai, kad bukutis dažnai susiaurina uokso angą lipdydamas ją seilėmis sumirkytu purvu, kad vidun nepatektų didesni paukščiai ar plėšrūnai.