Žąsiniai paukščiai (Anseriformes) yra paukščių (Aves) būrys, kuriam priklauso gerai žinomi vandens paukščiai: antys, žąsys ir gulbės. Būryje yra trys šeimos (virš 170 rūšių) - palamedėjiniai (Anhimidae), skeltapėdės žąsys (Anseranatidae), antiniai (Anatidae).
Šiam būriui priklauso įvairaus dydžio vandens paukščiai, turintys kresną kūną, ilgą kaklą ir kojas su plaukiojamąja plėve. Snapas platus, jo viršūnė baigiasi kietu raginiu nagu, padedančiu skabyti žolę ar griebti slidų grobį. Kojos paprastai yra pastumtos į kūno galą. Tai leidžia efektyviai irkluoti vandenyje, tačiau sausumoje dėl to daugelis rūšių vaikšto nerangiai („krypuoja“). Kaklas turi daug slankstelių (nuo 16 iki 25), todėl yra labai lankstus. Tai leidžia paukščiams pasiekti maistą po vandeniu nepasineriant giliai (pvz., gulbėms). Turi gerai išsivysčiusią pasturgalio liauką. Plunksnos tankios, daug pūkų. Daugelis žąsinių po veisimosi vienu metu išmeta visas didžiąsias sparnų plunksnas, todėl kurį laiką (2–4 savaites) visiškai negali skraidyti. Jaunikliai panašūs į pateles, bet blankesnių spalvų. Antims būdingas lytinis dimorfizmas, žąsims ir gulbėms – ne.
Žąsinių paukščių pagrindinės buveinės yra ežerai, tvenkiniai, upės, kanalai ir pelkės. Tai pagrindinės perėjimo ir maitinimosi vietos. Jūros įlankos ir lagūnos labai svarbios rūšims migracijos bei žiemojimo metu. Kai kurios rūšys, pavyzdžiui, mažoji žąsis, peri tundroje, o per migraciją apsistoja užliejamose pievose ar želmenų plotuose. Dažniausiai lizdus suka ant žemės netoli vandens (pievose, tankumynuose), tačiau kai kurios antys gali perėti uoksuose ar net apleistuose urvuose. Dauguma rūšių yra monogamai. Gulbės ir žąsys dažnai sudaro poras visam gyvenimui, o antys – tik vienam sezonui. Jaunikliai išsirita apaugę tankiais pūkais, atviromis akimis ir jau po kelių valandų gali plaukioti bei savarankiškai maitintis sekdami tėvus. Antims būdingas ryškus patinų ir patelių morfologinis skirtumas, tuo tarpu žąsų ir gulbių abi lytys atrodo beveik vienodai. Priešingai nei dauguma kitų paukščių (išskyrus stručius ir vištinius), žąsinių paukščių patinai turi išverčiamą kopuliacijos organą. Dauguma rūšių yra žolėdžiai, mintantys vandens augalų dalimis, sėklomis ir šaknimis. Kai kurios rūšys papildomai lesa vabzdžius, vėžiagyvius ar smulkias žuvis.
Žąsiniai paukščiai paplitę visame pasaulyje, išskyrus Antarktidą.