Anthus pratensis - Pievinis kalviukas

     Pievinis kalviukas (Anthus pratensis) yra nedidelis kielinių (Motacillidae) šeimos paukštis. Tai neišvaizdus, rusvai dryžuotas paukštis.

     Kūno ilgis: 14,5–15 cm, svoris: 15–22 g. Patinų sparnai paprastai ilgesni nei 82 mm, patelių – trumpesni nei 77 mm. Viršutinė kūno dalis yra rusvai alyvinė arba pilkai ruda su ryškiais tamsiais (juodais) dryžiais. Apatinė dalis – balsva arba gelsvai rusva, gausiai išmarginta plačiomis tamsiomis dėmėmis krūtinės ir šonų srityse. Uodega tamsiai ruda, kraštinės plunksnos turi baltas juosteles, kurios gerai matomos paukščiui skrendant. Snapas plonas, smailus, tamsiai rudas, su šviesesniu (rausvu ar gelsvu) pamatu. Kojos šviesiai rausvos arba gelsvai rudos. Vienas svarbiausių atpažinimo požymių – užpakalinis nagas yra labai ilgas (dažnai ilgesnis už patį pirštą) ir beveik tiesus, pritaikytas vaikščioti po tankią žolę. Patinai ir patelės išoriškai beveik nesiskiria. Jaunikliai labiau gelsvai rudi, jų šonai turi mažiau dryžių nei suaugusių paukščių. 

     Mėgsta atviras vietas: pievas, ganyklas, pelkes ir tundrą. Lizdai kraunami ant žemės, gerai paslėpti tankioje augalijoje. Pieviniai kalviukai yra vieni dažniausių gegutės „šeimininkų“. Skrisdamas leidžia aukštą, cypiantį „tsi-tsi“ garsą. Tuoktuvių metu gieda skraidydamas būdingu banguotu skrydžiu. Minta smulkiais vabzdžiais ir bestuburiais, kurių ieško ant žemės. Rudenį ir žiemą gali lesti ir sėklas.

     Veisiasi beveik visoje Europoje ir Vakarų Sibire. Žiemoti traukia į Pietų Europą, Šiaurės Afriką bei Pietvakarių Aziją.