Ardea alba - Didysis baltasis garnys

     Didysis baltasis garnys (Ardea alba) yra garninių (Ardeidae) šeimos paukštis. 

     Tai stambus paukštis, kurio kūno ilgis siekia 85–102 cm, sparnų mostas siekia 140–170 cm. Paprastai svoris svyruoja nuo 0,7 kg iki 1,5 kg. Patinai dažniausiai yra šiek tiek didesni už pateles. Visas kūnas yra visiškai baltas bet kuriuo metų laiku. Kaklas labai ilgas, sėdimoje padėtyje ar skrydyje dažnai sulenktas „S“ formos linkiu. Tai lemia specialiai pailgėjęs šeštasis kaklo slankstelis. Kojos ilgos, juodos arba tamsiai pilkos. Pėdos neturi plaukiojamųjų plėvių, o pirštai yra labai ilgi. Snapas ilgas, tiesus ir aštrus. Didžiąją metų dalį jis yra geltonas su tamsiu galiuku. Veisimosi periodu paukščio išvaizda pastebimai pasikeičia. Ant nugaros išauga ilgos, ažūrinės plunksnos, kurios gali nusitęsti toli už uodegos galo. Snapas gali patamsėti (tapti beveik juodu), o nuogos odos plotelis tarp snapo ir akių tampa ryškiai žalias. Kai kurių porūšių kojų viršutinė dalis (blauzdos) gali įgyti rausvą ar gelsvą atspalvį. 

     Perėjimo laikotarpiu aptinkamas didelėse pelkėse, upių senvagėse, ežerų pakrantėse, salose, apaugusiose plačia nendrių ir krūmų juosta. Maitinasi tiek sūrių, tiek gėlų vandenų seklumose, kanalų ir tvenkinių pakraščiuose, ryžių laukuose. Retesnis sausose ir šlapiose pievose. Per klajones gali sustoti prie įvairių seklių vandens telkinių. Tai atsargus, bailus paukštis. Maitinasi atvirose vietovėse, kad iš tolo pastebėtų priešą. Pabaidytas staigiai kyla aukštyn. Skrisdamas būna dar atsargesnis. Retai tupia į medžius. Aktyvus dieną, bet per vidurdienio karštį laikosi kolonijose. Peri kartu su kitais garniniais ar irklakojiniais paukščiais. Dėtyje paprastai būna 3–4 kiaušiniai, kuriuos peri abu poros nariai apie 25 dienas. Jaunikliai lizdus palieka po maždaug 54 dienų. Minta daugiausia žuvimis, varliagyviais, vabzdžiais ir jų lervomis, bestuburiais, augalais. 

     Ši rūšis aptinkama daugumoje atogrąžų ir šiltojo vidutinio klimato juostų regionų. Šiaurės ir Pietų Amerikoje paplitęs nuo pietinės Kanados iki Argentinos. Eurazijoje arealas tęsiasi nuo vidurio ir pietų Europos per visą Aziją iki pat Japonijos bei Tolimųjų Rytų. Plačiai paplitę visoje Užsachario Afrikoje, Australijoje ir net Naujojoje Zelandijoje. Šiaurinių populiacijų paukščiai žiemoti skrenda į pietus (Viduržemio jūros regioną, Afriką, pietų Aziją), o pietinių regionų paukščiai dažnai būna sėslūs.

Ardea alba - Didysis baltasis garnys Galerija