Pilkasis garnys (Ardea cinerea) yra garninių (Ardeidae) šeimos paukštis.
Tai stambus paukštis. Kūno ilgis siekia 90–100 cm, o išskleistų sparnų plotis – 175–195 cm. Suaugęs paukštis sveria apie 1–2 kg. Kaklas labai ilgas, lankstus, ramybės būsenoje ar skrydyje sulenktas „S“ raidės forma. Tai leidžia jam staigiu judesiu „iššauti“ galvą į priekį griebiant grobį. Viršutinė kūno dalis yra pelenų pilkumo. Galva balta su ryškia juoda juosta, kuri prasideda virš akių ir baigiasi ilgu juodu kuodu pakaušyje. Krūtinė ir pilvas balsvi arba pilkšvai balti. Ant krūtinės yra pailgos plunksnos, kurios suformuoja savotišką „karolį“. Taip pat garniai turi specialias „pudrines“ plunksnas, kurios trupa į miltelius – jais paukštis valo nuo gleivių savo plunksnas. Sparnų galai juodi, gerai matomi skrydžio metu. Snapas ilgas (apie 10–12 cm), tiesus, smailus ir labai stiprus. Spalva – gelsva arba pilkšvai geltona, tačiau veisimosi metu gali tapti ryškesnė, net oranžinė. Geltonos akių rainelės, suteikiančios paukščiui skvarbų žvilgsnį. Kojos labai ilgos, pritaikytos braidyti po seklumas. Paprastai pilkšvai rusvos arba gelsvos, bet veisimosi metu įgauna rausvą atspalvį. Keturi ilgi pirštai (trys į priekį, vienas atgal), padedantys stabiliai stovėti ant minkšto dumblo ar medžių šakų.
Garniai dažniausiai aptinkami prie ežerų, upių, pelkių, tvenkinių ar drėgnų pievų. Jie yra kantrūs medžiotojai, ilgai tykantys grobio (dažniausiai žuvų, varliagyvių ar smulkių graužikų) vandenyje. Skrenda lėtai, ramiai plasnodamas sparnais, o kaklą laiko sulenktą „S“ raidės forma. Lietuvoje tai dažnas paukštis, perintis kolonijose, dažniausiai aukštuose medžiuose netoli vandens telkinių. Aptinkamas kovo – spalio mėn. Lizdą krauna aukštai medyje, dažnai peri kolonijomis. Balandžio mėn. deda 4-5 žalsvai melsvus kiaušinius. Peri 25-26 dienas. Išveda vieną vadą, jaunikliai lizde išbūna apie 30 dienų.
Ši rūšis aptinkama didžiulėje teritorijoje – nuo Britų salų ir Norvegijos vakaruose iki Japonijos rytuose bei Pietų Afrikos Respublikos pietuose. Paplitęs beveik visoje Europoje, išskyrus pačias šiauriausias sritis. Gyvena Azijos vidutinio klimato juostoje, Indijoje, Kinijoje ir Pietryčių Azijoje. Afrikoje aptinkamas į pietus nuo Sacharos dykumos bei Šiaurės Afrikos pakrantėse. Dalis populiacijų yra sėslios (pavyzdžiui, Vakarų Europoje), tačiau šiaurinių ir rytinių regionų paukščiai rudenį migruoja į pietus (Pietų Europą ar Afriką).