Columbiformes - Karveliniai paukščiai

     Karveliniai paukščiai (Columbiformes) yra paukščių (Aves) būrys. Šiuo metu gyvuoja tik viena šio būrio šeima – karveliniai (Columbidae). Pasaulyje priskaičiuojama apie 352 rūšys. 

     Kompaktiškas, aptakus, „lašelio“ formos kūnas su stipriais krūtinės raumenimis, kurie gali sudaryti net 31–44 % viso kūno svorio. Galva neproporcingai maža, kaklas trumpas. Būdingas galvos linkčiojimas vaikštant, padedantis stabilizuoti regėjimą. Snapas trumpas ir ties pagrindu minkštas. Viršutinė snapo dalis turi vaškinę (minkštą odos sluoksnį) ties šnervėmis. Kojos trumpos, dažniausiai raudonos arba rausvos spalvos. Turi keturis pirštus (trys nukreipti į priekį, vienas atgal). Plunksnos tankios, bet oda jas laiko silpnai, todėl paukštį lengva „nupešti“ (tai apsauginė reakcija nuo plėšrūnų). Gūžys labai gerai išvystytas ir dvigubas. Jame gaminamas „balandžių pienas“ jaunikliams maitinti. Turi ilgą ir aukštą krūtinkaulio keterą, prie kurios tvirtinasi galingi skraidomieji raumenys. Skirtingai nei daugelis kitų paukščių, dauguma karvelinių neturi tulžies pūslės (išskyrus kai kurias vaisiais mintančias rūšis). Patelės paprastai turi tik kairiąją kiaušidę ir kiaušintakį. 

      Dauguma rūšių yra miško paukščiai, gyvenantys tiek tropiniuose lietaus miškuose, tiek vidutinių platumų miškuose. Savanos, stepės ir dykumos yra namai daugeliui sėklomis mintančių rūšių. Naminis balandis (Columba livia domestica) puikiai prisitaikė prie miestų, kur pastatų atbrailos ir plyšiai jam atstoja gimtąsias uolas. Apie 60 % visų rūšių sutinkama tik salose, kurios tapo svarbiomis jų evoliucijos laboratorijomis. Dauguma yra augalesiai – minta sėklomis, grūdais, uogomis ar vaisiais. Tai vieni iš nedaugelio paukščių, kurie vandenį geria siurbdami (įkišę snapą ir jo nepakeldami), o ne semdami snapu ir versdami galvą atgal. Yra monogamai – sudaro pastovias poras. Lizdus krauna medžiuose, uoksuose, ant uolų ar pastatų konstrukcijų. Deda paprastai 1–2 baltus kiaušinius. Jauniklius peri ir augina abu tėvai, pirmosiomis dienomis maitindami juos gūžyje gaminamu „paukščių pienu“. Dažnai laikosi būriais, ypač ieškodami maisto ar nakvynės vietų. 

     Karveliniai paukščiai yra paplitę visuose žemynuose (išskyrus Antarktidą) ir daugybėje vandenynų salų. Didžiausia rūšių gausa pasižymi Indostano-Malajų ir Australijos regionai, taip pat Pietų Amerika ir Okeanija.

Columbiformes - Karveliniai paukščiai Galerija