Corvus frugilegus - Paprastasis kovas

     Paprastasis kovas (Corvus frugilegus) yra varninių (Corvidae) šeimos paukščių rūšis. Tai vienas iš labiausiai paplitusių ir geriausiai atpažįstamų Europos bei Azijos paukščių, pasižymintis bendruomenišku gyvenimo būdu.

     Vidutinio dydžio paukštis (ilgis apie 44–47 cm, sparnų ilgis 81–99 cm), sveriantis apie 280–340 g. Suaugę kovai yra juodi su melsvu ar violetiniu metalo blizgesiu. Pagrindinis skiriamasis bruožas nuo varnos – plikos, pilkšvai baltos odos plotas aplink snapo pagrindą. Jauniklių snapo pamatas yra plunksnuotas, todėl juos lengva supainioti su juodosiomis varnomis. Ši sritis tampa beplunksnė paukščiui sulaukus maždaug 10–15 mėnesių. Snapas ilgas, stiprus, pilkai juodas ir gale smailėjantis. Dėl plikos odos aplink pagrindą snapas vizualiai atrodo ilgesnis nei yra iš tikrųjų. Ant šlaunų plunksnos yra ilgesnės ir puresnės, todėl atrodo tarsi paukštis mūvėtų „plačias kelnes“. Kovo kakta kyla stačiai aukštyn, sudarydama savotišką „kuprą“ ar viršūnę ant pakaušio, kas suteikia galvai kūgio formą. Skrendant uodega atrodo šiek tiek pleištiška, o sparnai – proporcingai ilgesni ir siauresni nei juodosios varnos. 

     Gyvena žmogaus kaimynystėje, dažnai kolonijomis, kurios įsikuria kapinėse, prie bažnyčių, parkuose, skveruose. Dažnai sudaro mišrius būrius kartu su pilkosiomis varnomis ir eurazinėmis kuosomis. Lankosi sąvartynuose, po laukus, pievas, dirvonus. Lizdus krauna įvairiuose medžiuose  kolonijomis. Kiaušinius deda balandžio mėn. pradžioje. Dėtyje dažniausiai 4-5 ovalūs, žalsvi, išmarginti tankiais juosvais ir rusvais taškeliais bei brūkšneliais kiaušiniai. Peri abu porelės nariai apie 17-19 dienų. Perinčią patelę maitina patinas. Perėjimo metu daug jauniklių žūva, suaugusieji po mėnesio lizdą palieka. Labai socialūs paukščiai. Poras sudaro visam gyvenimui. Visaėdis. Maitinasi sliekais, vabzdžių lervomis, grūdais, vaisiais bei riešutais. Lotyniškas pavadinimas frugilegus reiškia „maisto (vaisių) rinkėjas“.

     Paplitęs visoje Palearkties srityje – nuo vakarų Europos (Airijos, Skandinavijos) iki Rytų Sibiro ir Kinijos. XIX a. sėkmingai introdukuoti Naujojoje Zelandijoje, kur dabar laikomi invazine rūšimi. Lietuvoje kovas yra dažnas ir įprastas paukštis. Didžioji dalis vietinių paukščių rudenį pasitraukia į pietvakarius (Vokietiją, Prancūziją), o jų vietą užima atskridę paukščiai iš šiaurinių bei rytinių regionų.