Cuculiformes - Gegutiniai paukščiai

     Gegutiniai paukščiai (Cuculiformes) yra paukščių (Aves) būrys. Šiuo metu būryje yra išlikusi tik viena šeima. 

     Kūnas dažniausiai lieknas, pailgas. Dydis svyruoja nuo mažų (apie 15 cm) iki didelių (virš 60 cm) rūšių. Beveik visos rūšys turi ilgą uodegą, kurią naudoja kaip vairą staigiai manevruodami tarp medžių šakų ar bėgdami. Priklausomai nuo rūšies – migruojančių rūšių (kaip paprastoji gegutė) sparnai ilgi ir smailūs, o sėslių tropinių rūšių – trumpesni ir apvalūs. Dažniausiai dominuoja pilki, rudi, rusvi atspalviai, padedantys maskuotis. Tačiau kai kurios tropinės rūšys pasižymi metalo blizgesio žaliomis ar violetinėmis plunksnomis. Snapas vidutinio ilgio, dažniausiai tvirtas, šiek tiek lenktas žemyn (ypač galas). Kai kurių rūšių snapai yra labai aukšti ir suspausti iš šonų, o kitų – masyvūs, pritaikyti medžioti smulkius stuburinius.  Daugelis rūšių turi ryškius, spalvotus odos plotelius aplink akis, kurie atlieka komunikacinę funkciją. Visų gegutinių paukščių antras ir trečias pirštai nukreipti į priekį. Pirmas ir ketvirtas pirštai nukreipti atgal. Ši sandara leidžia paukščiams labai tvirtai apimti šakas arba, kaip bėgiojančių gegučių atveju, stabiliai ir greitai judėti žeme.

     Gegutiniai paukščiai prisitaikę prie trijų pagrindinių aplinkos tipų. Dauguma rūšių gyvena miškuose, jie renkasi tiek tankius atogrąžų miškus, tiek retmiškius ar parkus. Dirvinės gegutės karaliauja pusdykumėse. Joms būdingi sausi, krūmokšniais apaugę plotai, dykumų pakraščiai, kur jos gali laisvai bėgioti žeme ir medžioti driežus. Dauguma pentinuotojų gegučių rūšių renkasi drėgnas vietas, aukštas žoles ar nendrynus netoli upių ir pelkių. Jų stiprios kojos pritaikytos judėti per tankią augmeniją. Vikšralesės gegutės Vidurio ir Pietų Amerikoje, puikiai jaučiasi ganyklose, dirbamuose laukuose ir netoli žmonių gyvenviečių (soduose).

     Gegutiniai paukščiai yra viena plačiausiai paplitusių paukščių grupių, sutinkama visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Jų ekologinis lankstumas leidžia jiems apgyvendinti pačias įvairiausias buveines. Didžiausia rūšių įvairovė telkiama tropinėje Azijoje ir Afrikoje. Šiaurinių platumų rūšys (pvz., mūsų paprastoji gegutė) yra tolimieji migrantai, žiemoti skrendantys į tropikus. Tuo tarpu atogrąžų rūšys dažniausiai yra sėslios. Kai kurios rūšys yra endeminės ir gyvena tik tam tikrose salose (pvz., Madagaskare ar Galapaguose).