Pilkoji devynbalsė (Curruca curruca) yra nedidelis devynbalsinių (Sylviidae) šeimos paukštis. Tai viena iš dažniausiai sutinkamų devynbalsių rūšių Lietuvoje. Anksčiau ši rūšis buvo priskiriama Sylvia genčiai (Sylvia curruca), tačiau po 2011 m. atliktų filogenetinių tyrimų ji perkelta į atskirtą Curruca gentį. Išskiriami keli porūšiai, iš kurių Europoje ir Lietuvoje paplitęs nominalusis porūšis Curruca curruca curruca.
Paukštis nedidelis, 11–13 cm. ilgio. Viršutinė kūno dalis pilka arba šviesiai ruda, apatinė – šviesiai pilka ar net beveik balta, galva pilkesnė su tamsesne „kauke“ aplink akis. Tarp patelių ir patinėlių nėra didesnių išvaizdos skirtumų. Tai mažiausia devynbalsių rūšis, iš esamų Lietuvoje.
Dažna rūšis, stebima nuo balandžio iki spalio mėnesio. Peri atviresnėse miškų vietose, parkuose, soduose ir gyvatvorėse. Lizdą suka ant apatinių medžių šakų. Deda 3-7 kiaušinius. Minta vabzdžiais ir jų vikšrais, o rudenį papildo racioną uogomis bei sėklomis.
Paplitusi Europoje, išskyrus pietvakarinę dalį, ir centrinėje bei vakarinėje Azijoje. Tai tolimas migrantas. Žiemoja Afrikoje (į pietus nuo Sacharos), Arabijoje bei Indijoje.