Paprastoji langinė kregždė (Delichon urbicum) yra kregždinių (Hirundinidae) šeimos paukštis. Tai viena labiausiai su žmogaus kaimynyste susijusių kregždžių rūšių, dažnai perinti miestuose ir kaimuose.
Tai nedidelis, aptakios formos paukštis. Kūno ilgis siekia 12–13,5 cm, o išskleistų sparnų plotis – 26–29 cm. Svoris svyruoja tarp 16–25 g. Galva, nugara ir sparnai yra melsvai juodi, turintys ryškų metalo blizgesį. Krūtinė, pilvas ir po uodega esančios plunksnos yra grynai baltos. Tai pagrindinis skirtumas nuo šelmeninės kregždės, kurios krūtinė turi tamsią juostą. Virš uodegos pagrindo yra ryški, plati balta dėmė, kuri labai gerai matoma paukščiui skrendant. Uodega trumpa, palyginti su kitomis kregždėmis, ir vidutiniškai iškirpta (neturi ilgų „iešmų“). Unikalus bruožas – trumpos kojos ir pirštai yra apaugę baltomis pūkinėmis plunksnomis. Snapas trumpas, juodas, tačiau žiotys labai plačios, pritaikytos gaudyti vabzdžius ore. Patinai ir patelės išoriškai beveik nesiskiria, tačiau jaunų paukščių spalvos yra blankesnės, viršutinė dalis labiau pilkšvai ruda nei melsva.
Laikosi gyvenvietėse. Judrus, vikrus paukštis. Daugiausia sklando aukštai, net lietingu oru. Mėgsta būriais tupėti ant laidų, ypač rudeniop, prieš traukimą matyti jų ilgiausios virtinės. Kartais nusileidžia ant žemės. Lizdas sukamas iš purvo rutuliukų po pastatų karnizais, pastogėse ar palangėmis. Jis uždaras, pusapvalis, su siaura anga viršuje. Lizdą sulipdo per 10 dienų. Deda 2–5 baltus kiaušinius. Peri daugiausia patelė. Patinas ją maitina, bet esant blogesniam orui patelė turi maitintis pati. Peri 12–13 dienų. Jaunikliai užauga per 20–23 dienas. Juos maitina abu porelės nariai. Per vasarą išveda dvi vadas. Maitinasi skraidančiais vabzdžiais (musėmis, amarais, vabalais), kuriuos gaudo ore.
Peri beveik visoje Europoje (nuo Skandinavijos šiaurėje iki Viduržemio jūros regiono pietuose), didžiojoje Azijos dalyje (į rytus iki centrinės Kinijos ir Japonijos) bei Šiaurės vakarų Afrikoje (Maroke, Alžyre, Tunise). Rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais langinės kregždės traukia į Afriką (į pietus nuo Sacharos) ir Pietų Aziją. Nors langinė kregždė vis dar yra gausi rūšis, kai kuriose šalyse (pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje) pastebimas jų populiacijos mažėjimas dėl prastėjančių oro sąlygų, pesticidų naudojimo ir tinkamo purvo lizdams statyti trūkumo.