Sakaliniai paukščiai (Falconiformes) yra plėšriųjų paukščių būrys, kuriam priklauso tik viena šeima – sakaliniai (Falconidae). Šiai grupei priklauso apie 60–65 rūšys, įskaitant tikruosius sakalus, karakaras ir nykštukinius sakalus. Anksčiau šiam būriui buvo priskiriami visi dieniniai plėšrieji paukščiai (ereliai, vanagai, grifai), tačiau šiuolaikiniai genetiniai tyrimai įrodė, kad sakalai yra artimesni papūgoms ir žvirbliniams paukščiams, o ne kitiems plėšrūnams. Dėl šios priežasties vanagai ir ereliai buvo iškelti į atskirą Accipitriformes būrį.
Kūno ilgis tarp 14–65 cm. Būdingas tvirtas kūno sudėjimas ir plati krūtinė. Kojų ir krūtinės raumenys puikiai išvystyti, galva didelė ir apvali. Stipriai išvystytas regėjimas. Snapas trumpas, prie galvos padengtas oda, lenktas ir tvirtas. Turi aštrius, lenktus nagus grobiui sugriebti ir stiprų. Siauri, smailūs sparnai užtikrina ypatingą manevringumą ir didžiulį greitį.
Gyvena stepėse, savanose, dykumose. Tai idealus biotopas sakalams, nes plynos vietos leidžia pastebėti grobį iš didelio aukščio ir išvystyti maksimalų greitį puolant. Dalis rūšių renkasi miškų pakraščius, retmiškius ar pamiškes šalia atvirų laukų, kad turėtų kur nutūpti ir stebėti aplinką (pvz., paprastasis startsakalis perėjimui renkasi aukštapelkių pušynus). Uolėtos pakrantės ir kalnų skardžiai suteikia saugias vietas perėjimui ant atbrailų ar nišose, kur nepasiekia žemės plėšrūnai. Pastaraisiais dešimtmečiais sakalai (pvz., sakalas keleivis ar pelėsakalis) sėkmingai prisitaikė gyventi miestuose. Jų biotopu tampa aukšti pastatai, bažnyčių bokštai ar gamyklų kaminai (kurie atstoja natūralias uolas), o maisto šaltiniu – gausios miesto balandžių populiacijos. Monogamai. Poras sudaro ilgam laikui. Patys lizdų dažniausiai nekrauna. Jie užima kitų didelių paukščių (varnų, vanagų) lizdus arba peri tiesiai ant uolų, uoksuose ir pastatų nišose. Deda 2–8 kiaušinius, peri dažniausiai tik patelė apie mėnesį, o patinas neša maistą. Aktyvūs dieniniai plėšrūnai, gaudantys vabzdžius, smulkius žinduolius ir kitus paukščius skrydyje. Turi neįtikėtinai aštrų regėjimą.
Sakaliniai paukščiai gyvena visuose žemynuose, išskyrus atšiauriausią Antarktidą. Jie taip pat negyvena pačiose giliausiose centrinės Afrikos džiunglėse bei itin atokiose vandenynų salose.