Paprastoji blindė (Salix caprea) yra gluosninių augalų šeimos daugiametis medis ar krūmas.
Dvinamis augalas, augantis kaip nedidelis medis (dažniausiai 6–12 m, retai iki 22 m) arba stambus krūmas. Laja plati, kiaušiniška arba skėtiška. Jaunų medžių žievė pilkai žalia ir lygi. Senstant ji tamsėja ir apatinėje kamieno dalyje giliai suaižėja. Būdingas bruožas – smulkūs deimanto formos plyšiai ant lygaus paviršiaus. Ūgliai palyginti stori, žalsvi arba rusvi. Jauni ūgliai dažnai būna pūkuoti, vėliau tampa pliki. Skirtingai nei daugelio kitų gluosnių, blindės lapai yra platūs, o ne ilgi ir siauri. Lapų forma yra pailgai elipsiška arba kiaušiniška, 5–18 cm ilgio ir 3–8 cm pločio. Viršūnė dažnai būna staigiai nusmailėjusi ir šiek tiek atsilenkusi į šoną. Viršutinė pusė tamsiai žalia, raukšlėta (gyslos šiek tiek įdubusios). Apatinė pusė – balsva arba pilka, tankiai padengta švelniais, veltiniškais plaukeliais. Prielapiai inkstiški, dantyti, dažnai nukrenta dar vasarą. Blindė yra dvinamis augalas, todėl vyriški ir moteriški žiedai auga ant skirtingų medžių. Žirginiai pasirodo kovo–balandžio mėnesiais, gerokai prieš išsiskleidžiant lapams. Vyriški žirginiai kiaušiniški, 5–6 cm ilgio, itin pūkuoti. Žydėjimo metu dėl gausių dulkių tampa ryškiai gelsvi ir kvapūs. Moteriški žirginiai pailgesni, cilindriški, žalsvai pilki. Pumpurai padengti tik vienu žvyneliu, kas yra būdinga visai gluosnių genčiai. Žiediniai pumpurai yra stambūs, iki 15 mm ilgio, dažnai rausvi. Vaisius - pailga, dvivėrė dėžutė (7–10 mm ilgio), kurioje subręsta daugybė smulkių sėklų. Sėklos labai smulkios, turinčios ilgų, baltų plaukelių kuokštą („pūkus“), padedantį joms plisti su vėju. Subręsta ir išbyra gegužės–birželio mėnesiais.
Auga miškuose, kirtimuose, jaunuolynuose, paupiuose, drėgnokose pievose. Kartais auginama prie sodybų. Augalas labai nereiklus dirvai, atsparus šalčiui ir sausrai, tačiau mėgsta saulėtas vietas. Tai pirmasis nektaringas augalas, padedantis bičių šeimoms atsigauti po žiemos. Jos nektaringumas vertinamas aukštais balais. Palaiko didelę biologinę įvairovę – blindėmis maitinasi įvairių rūšių drugiai ir jų vikšrai.
Blindė paplitusi beveik visoje Europoje (nuo Ispanijos iki Skandinavijos, kur pasiekia 70° šiaurės platumą) bei vidutinio klimato Azijoje (Vakarų ir Vidurinė Azija, Sibiras, Šiaurės Kinija, Japonija ir Korėja). Augalas buvo introdukuotas ir natūralizavosi rytinėje Šiaurės Amerikos dalyje.