Paprastasis kūltupys (Oenanthe oenanthe) yra nedidelis musinukinių (Muscicapidae) šeimos žvirblinis paukštis.
Kūno ilgis apie 14,5–16 cm (šiek tiek didesnis už žvirblį), svoris: 17–30 g. Sparnų ilgis: 26–32 cm. Abiejų lyčių uodega yra balta su juoda juosta gale ir juodomis vidurinėmis plunksnomis. Skrydžio metu matomas aiškus apverstos „T“ raidės formos juodas raštas baltame fone. Patino veisimosi metu viršugalvis ir nugara – pelenų pilkumo. Sparnai – visiškai juodi. Galva turi plačią juodą „kaukę“ (juostelę per akis), virš kurios yra balta antakio linija. Krūtinė ir gerklė kreminės ar rusvos spalvos, pilvas balto atspalvio. Patels spalvos kur kas nuosaikesnės: nugara ir viršugalvis rusvai pilki arba smėlio spalvos. Sparnai tamsiai rudi (ne juodi). „Kaukė“ ties akimis neryški, rusva. Poilsio (rudens) apdaru patinai tampa panašesni į pateles – pilką spalvą pakeičia rusvi tonai, juoda veido kaukė nublanksta. Snapas juodas, tiesus, smailas (pritaikytas rinkti vabzdžius). Kojos juodos, santykinai ilgos ir stiprios, nes paukštis daug laiko praleidžia bėgiodamas ar šokinėdamas ant žemės.
Gyvena atvirose vietose: laukuose, prie kelių, įvairių griuvėsių. Aptinkamas balandžio – rugsėjo mėn. Tupėdamas dažnai linkčioja galvą ir kilnoja uodegą. Lizdą krauna ant žemės. Deda 5-6 šviesiai melsvus kiaušinius. Peri 14 dienų, jaunikliai lizdą palieka po 14-16 dienų. Išveda vieną vadą. Maitinasi daugiausia vabzdžiais, kuriuos renka nuo žemės arba gaudo ore, bet taip pat ir vorais, sraigėmis, sliekais.
viena plačiausiai paplitusių giesmininkų rūšių pasaulyje, pasižyminti unikaliais migracijos keliais. Peri visoje Europoje, Vidurinėje ir Šiaurės Azijoje, Kanados rytuose bei vakaruose (Aliaskoje), taip pat Grenlandijoje ir Islandijoje. Nepriklausomai nuo to, kur paukštis peri (net jei tai Aliaska ar Grenlandija), beveik visa populiacija žiemoti skrenda į Afriką, į pietus nuo Sacharos (Sahelio zoną). Tai vienas įspūdingiausių tolimųjų migrantų. Aliaskoje perintys kūltupiai skrenda per visą Aziją iki Afrikos (apie 14 500 km į vieną pusę), o rytinės Kanados populiacija kerta Atlanto vandenyną, kad pasiektų tas pačias žiemavietes.