Plectrophenax nivalis - Paprastoji sniegstartė

     Paprastoji sniegstartė (Plectrophenax nivalis) yra sniegstartinių (Calcariidae) šeimos paukštis. Vienas iš nedaugelio paukščių, kurio plunksnos nusitrina (nudyla) taip, kad pavasarį pakeistų paukščio išvaizdą be visiško šėrimosi.

     Tai stamboka starta. Kūno ilgis apie 15–18 cm, išskleistų sparnų plotis – 32–38 cm, svoris – 30–50 g. Snapas trumpas, stiprus, kūgio formos (būdingas sėklas lesantiems paukščiams). Vasarą patinų snapas juodas, žiemą – gelsvas su tamsiu galiuku. Kojos juodos, su stipriais nagais, pritaikytos bėgioti žeme (sniegstartės retai nutupia ant medžių). Patinas (veisimosi metu) beveik visas kūnas grynai baltas. Nugara, sparnų galiukai ir uodegos vidurinės plunksnos – anglies juodumo. Šis kontrastas atsiranda ne ataugus naujoms plunksnoms, o nudilus rudoms plunksnų briaunoms, kurios dengė juodą spalvą žiemą. Patelė (veisimosi metu) panaši į patiną, tačiau viršugalvis ir nugara yra pilkšvai rudi arba dėmėti, nėra tokio ryškaus baltai juodo kontrasto. Žieminis apdaras abiejų lyčių atrodo kur kas „šiltesnis“: dominuoja ruda, rusva ir smėlio spalvos. Viršugalvis, ausų sritys ir nugara tampa rudai dėmėti. Tai puiki maskuotė žieminiame kraštovaizdyje tarp žolių ir akmenų. Skrendant vis tiek ryškiai matomi dideli balti plotai sparnuose, kas padeda jas atpažinti iš tolo. 

     Vasarą sniegstartės peri toliausiai į šiaurę nutolusiuose sausumos plotuose (tundroje). Mėgsta uolėtas pakrantes, kalnų šlaitus, akmenynus ir skaldos laukus. Lizdus suka plyšiuose tarp akmenų ar uolų įdubose, kurios apsaugo nuo plėšrūnų (pvz., poliarninių lapių). Svarbu, kad aplink būtų mažai aukštos augalijos, nes jos maistą renka bėgiodamos žeme. Sniegstartės beveik niekada netupi medžiuose. Jos yra tipiški atvirų kraštovaizdžių gyventojai. Dažnai laikosi būriais, bėgioja žeme, o ne šokinėja. Vasarą minta vabzdžiais, o žiemą pagrindinį racioną sudaro įvairios sėklos.

     Sniegstartė yra viena iš labiausiai į šiaurę paplitusių giedančiųjų paukščių rūšių pasaulyje. Sniegstartės paplitusios visame Šiaurės ašigalyje: Aliaskoje, Kanados Arktininiame archipelage, Grenlandijoje, Islandijoje, Škotijos kalnuose, Norvegijos kalnuose, Svalbarde, Šiaurės Rusijos pakrantėse, Sibiro tundroje, Naujojo Sibiro salose. Aukštis: Tai paukštis, kuris nebijo aukščio – pavyzdžiui, Grenlandijoje jos peri net 3000 metrų aukštyje virš jūros lygio. Atėjus žiemai, jos traukiasi į pietus, bet apsistoja ten, kur randa atviras, vėjuotas erdves: Vidurio Europa, aplink Baltijos ir Šiaurės jūras, stepių rajonai Rusijoje ir Ukrainoje, Vidurio JAV ir pietinė Kanados dalis, Vidurio Azija, Mongolija, šiaurinė Kinija ir Japonija. Lietuvoje sniegstartė neperi, reguliariai migruojanti ir žiemojanti rūšis.