Regulidae - Nykštukiniai

     Nykštukiniai (Regulidae) yra nedidelių žvirblinių būrio paukščių šeima, kuriai priklauso vieni mažiausių pasaulio giesmininkų. Šeimos pavadinimas kilęs iš lotynų kalbos žodžio regulus (mažasis karalius arba princas), nurodančio į ryškias, tarsi karūna, viršugalvio plunksnas.

     Tai itin maži ir judrūs paukščiai, sveriantys vos 5–8 gramus. Dažniausiai pilkai žalsvos (alyvinės) spalvos su šviesesne apačia. Charakteringiausias bruožas – ryškus (geltonas, oranžinis ar raudonas) viršugalvis, kuris sujaudinus paukštį tampa dar labiau pastebimas. Plunksnos minkštos, purios. Snapas trumpas ir gale su vos pastebimu kabliuku. Žiočių kampuose yra šerelių. Kai kurių rūšių ryškus lytinis dimorfizmas.

     Gyvena spygliuočių miškuose. Vikriai laipioja šakomis, bet skraido silpnai. Lizdą susikrauna tarp tankių šakų. Dėtyje būna 4-11 margų kiaušinių. Peri apie dvi savaites. Minta smulkiais bestuburiais, jų kiaušinėliais, kuriuos renka nuo medžių šakų. Žiemą lesa ir sėklas. Paplitę Eurazijoje, Šiaurės Amerikoje ir Šiaurės Afrikoje. Šeimoje 6 rūšys.