Regulus regulus - Paprastasis nykštukas

     Paprastasis nykštukas (Regulus regulus) yra žvirblinių paukščių (Passeriformes) būrio, nykštukinių (Regulidae) šeimos paukščių rūšis. Tai mažiausias Europos paukštis

     Kūno ilgis 8,5–9,5 cm, tarp abiejų išskleistų sparnų galų 13,5–15,5 cm, svoris 4,5–7,0 g. Kūno viršutinė pusė žalsvai ar gelsvai pilka. Viršugalvyje yra dvi pailgos juodos juostelės, tarp kurių viduryje pas pateles yra ryškiai geltona, pailga juostelė, o pas patinėlius viršugalvyje taip pat geltona, pailga juostele, bet su oranžine dėmele. Virš akies – juodas dryžis. Antakis neryškus. Sparnai juosvi su dviem balsvomis juostelėmis. Apatinė pusė šviesi, pilkšva ar gelsva. Patelė blankesnių spalvų, nei patinas.

     Dažniausiai sutinkamas spygliuočių (ypač eglių) ir mišriuose miškuose, taip pat soduose su spygliuočiais. Lietuvoje tai dažna, ištisus metus sutinkama rūšis. Žiemą jie dažnai prisijungia prie zylių būrių. Nykštukas yra labai aktyvus, nuolat juda tarp šakų ieškodamas smulkių vabzdžių ir vorų. Monogamai. Lizdą krauna eglių, kėnių šakose, apie 20 m aukštyje, iš žalių samanų, kerpių, voratinklių. Gegužės pradžioje deda nuo 6 iki 13, bet dažniausiai 9 arba 11 šviesiai rudais taškais ir dėmelėmis išmargintų gelsvai baltų kiaušinių. Peri 12-16 dienų. Per vasarą užaugina vieną vadą. Gieda labai aukšto tono, čirškiančią giesmelę, kurią dėl aukšto dažnio vyresnio amžiaus žmonėms kartais sunku išgirsti.

     Minta smulkiais vabzdžiais, jų vikšrais, vorais. Labai naudingas, nes sunaikina daug spygliuočių kenkėjų.