Turdus merula - Juodasis strazdas

     Juodasis strazdas (Turdus merula) – žvirblinių paukščių (Passeriformes) būrio, strazdinių (Turdidae) šeimos paukščių rūšis. Tai yra viena dažniausių ir geriausiai atpažįstamų strazdinių šeimos paukščių rūšių Europoje.

     Pasižymi ryškiu lytiniu dimorfizmu. Patinas yra visiškai juodas su ryškiai geltonu ar oranžiniu snapu ir geltonu žiedu aplink akis. Patelės ir jaunikliai yra tamsiai rudi, dažnai su šviesesnėmis dėmėmis ant krūtinės. Kūno ilgis 24-27 cm,[9], maksimaliai iki 29 cm,[skersmuo tarp išskleistų dviejų sparnų galų 34-38,5 cm. Paprastai svoris nuo 85 iki 105 g.

     Prisitaikęs gyventi įvairiose vietose – nuo miškų iki miestų parkų bei sodų. Iš pradžių juodieji strazdai buvo miško paukščiai, paplitę vidutinės brandos ir brandžiuose miškuose su tankiu pomiškiu. Nuo XIX a. paplito ir visuose kultūriniuose kraštovaizdžiuose – soduose, parkuose, aikštėse, miestuose, kur daug medžių, ir sodybose.

     Sutinkamas visoje Europoje, Šiaurės Afrikoje bei dalyse Azijos; taip pat buvo introdukuotas Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Lietuvoje dalis populiacijos išskrenda žiemoti į Vakarų ar Pietų Europą, tačiau vis daugiau paukščių lieka žiemoti miestuose.

      Pagal IUCN raudonąjį sąrašą rūšis priskiriama prie nekeliančių susirūpinimo (Least Concern), nes jos populiacija yra gausi ir stabili.