Varaniniai (Varanidae) yra žvynaroplių (Squamata) būrio, driežų pobūrio labai stambių roplių šeima, kuriai priklauso virš 70 skirtingų rūšių.
Kūnai ilgi, aptakūs, raumeningi liemenys ir pailgos, plokščios galvos. Tvirtos, gerai išvystytos kojos su penkiais pirštais ir aštriais nagais. Uodegos ilgos, stiprios, dažnai naudojamos gynybai, plaukimui arba pusiausvyrai bėgant. Oda padengta smulkiais, nevienodais, grūdėtais žvynais, po kuriais slepiasi osteodermos (kaulinės plokštelės). Pas varaninius liežuvis ilgas, giliai skeltas, panašus į gyvačių. Liežuviu gaudo kvapo daleles iš oro ir perduoda jas į burnos viršuje esantį Jakobsono organą. Dantys dideli, aštrūs, atgal palenkti ir su dantytais kraštais, skirti mėsai plėšyti. Apatiniame žandikaulyje turi liaukas, gaminančias toksinus, kurie stabdo kraujo krešėjimą. Turi vienkryptę oro cirkuliaciją plaučiuose (panašiai kaip paukščiai), užtikrinančią didelį deguonies kiekį. Širdis sudėtingesnė nei kitų driežų, leidžianti efektyviau atskirti deguonies prisotintą kraują aktyvaus judėjimo metu.
Rūšys kaip Nilo varanas (Varanus niloticus) ar vandeninis varanas (Varanus salvator) gyvena prie upių, ežerų ir mangrovių. Jie puikiai plaukioja, nardo ir naudoja šonuose suplokštėtą uodegą kaip vairą. Smulkesnės rūšys gyvena drėgnuose tropiniuose miškuose, beveik nenusileisdamos ant žemės. Pilkasis varanas (Varanus griseus) bei daugybė Australijos nykštukinių varanų rūšių gyvena dykumose, pusdykumėse ir akmenuotose stepėse. Jie slepiasi urvuose bei uolų plyšiuose. Laikomi vienais protingiausių roplių pasaulyje. Tyrimai rodo, kad jie sugeba skaičiuoti, atpažinti skirtingus žmones ir efektyviai spręsti problemas ieškodami maisto. Priklausomai nuo rūšies, patelės deda nuo 7 iki 37 kiaušinių į žemės urvus, medžių uoksus arba termitynus, kurie tarnauja kaip natūralūs inkubatoriai. Dauguma varanų yra viršūniniai plėšrūnai arba sanitarai (minta maita). Smulkios rūšys minta vabzdžiais ir krabais, o didieji Komodo varanai medžioja elnius bei buivolus. Trys unikalios Filipinų rūšys yra išskirtinai vaisiaėdės.
Paplitę Afrikoje, Pietų Azijoje ir Australijoje.