Dėmėtasis purplelis (Spilopelia chinensis) yra karvelinių paukščių (Columbiformes) būrio, karvelinių (Columbidae) šeimos paukščių rūšis.
Tai vidutinio dydžio purplelis, kurio kūno ilgis siekia 28–33 cm. Suaugęs paukštis sveria apie 140–170 g. Kūnas lieknas, galva palyginti maža, o uodega – ilga ir suapvalinta. Ryškiausias morfologinis bruožas – platus juodas pusiau antkaklis ant sprando ir kaklo šonų, nusėtas smulkiomis baltomis dėmėmis. Jaunikliai šio požymio neturi arba jis yra neryškus. Nugara, sparnai yra pilkšvai rudi su tamsesniais plunksnų centrais, kurie sukuria „žvynuotumo“ vaizdą. Krūtinė ir pilvas turi šviesiai rausvą (vyno spalvos) atspalvį, kuris pereina į pilkšvą ties galva ir pilvo apačia. Centrinės uodegos plunksnos yra rudos, o išorinės – tamsios su plačiomis baltomis viršūnėmis, kurios ypač gerai matomos paukščiui pakylant ar skleidžiant uodegą. Snapas tamsiai pilkas arba juodas, o kojos – rausvos arba violetinio atspalvio. Akių rainelė paprastai yra gelsvai ruda arba oranžinė, apgaubta pilkšvu odos žiedu. Patinai ir patelės atrodo beveik identiškai, nors patelės gali būti šiek tiek mažesnės.
Dėmėtieji purpleliai yra lankstūs buveinių pasirinkime, tačiau vengia itin sausų (dykumų) arba labai tankių (atogrąžų miškų) vietovių. Mėgstamos vietos yra atviri miškai, krūmynai, dirbamos žemės laukai, sodai ir parkai. Tai viena iš geriausiai prie miestų prisitaikiusių rūšių – jie dažnai sutinkami kaimuose, miestų skveruose, kiemuose ir netgi namų verandose. Nors jie gali gyventi įvairiose vietose, patikimas vandens šaltinis netoliese jiems yra būtinas. Krauna paprastą, trapų lizdą iš šakelių, dažniausiai žemuose medžiuose, krūmuose ar net ant pastatų konstrukcijų. Dažniausiai deda 2 baltus kiaušinius. Inkubacija trunka apie 13–15 dienų. Peri abu tėvai: patinas dažniau dieną, patelė – naktį. Išsiritę paukšteliai maitinami „paukščių pienu“ (gūžyje gaminama sekrecija) ir lizdą palieka po maždaug dviejų savaičių. Daugiausia maitinasi ant žemės. Jų racioną sudaro žolių sėklos, grūdai, nukritę vaisiai ir retkarčiais smulkūs vabzdžiai. Miestuose jie mielai lesa žmonių paliktas maisto atliekas ar lesyklose randamą lesalą. Laisvėje gali išgyventi apie 10 metų, nors vidutiniškai dėl plėšrūnų jų amžius būna trumpesnis.
Rūšis kilusi iš Pietų ir Pietryčių Azijos. Naturaliai aptinkami Pakistane, Indijoje, Nepale, Butane, Šri Lankoje. Į rytus arealas tesiasi nuo Mianmaro per visą Indokinijos pusiasalį (Tailandas, Laosas, Vietnamas, Kambodža) iki Malaizijos archipelago (Sumatra, Borneo). Rytų Azijoje gyvena Pietų ir centrinėje Kinijoje, Taivane, Hainano saloje. Dėl žmogaus veiklos dėmėtieji purpleliai paplito toli už savo gimtųjų teritorijų. Australijoje introdukuoti XIX a. viduryje, dabar paplitę rytinėje Australijos dalyje ir aplinkinėse salose. Įsitvirtino Pietų Kalifornijoje (ypač Los Andželo apylinkėse) bei Havajų salose. Populiacijos gyvuoja Mauricijuje, Fidžyje, Naujojoje Kaledonijoje.