Felidae - Katiniai

     Katiniai (Felidae) yra plėšriųjų (Carnivora) žinduolių šeima. Ši grupė apima tiek gerai žinomus stambiuosius plėšrūnus (liūtus, tigrus, leopardus), tiek mažuosius laukinius gyvūnus bei naminę katę. 

     Katiniai pasižymi itin lanksčiu, raumeningu kūnu ir galingomis galūnėmis, pritaikytomis staigiam sėlinimui bei grobio sugavimui. Jų snukis yra trumpas ir apvalus, o tai leidžia išvystyti itin stiprų sukandimą. Šie gyvūnai turi specializuotus plėšriuosius dantis, skirtus mėsai plėšyti, ir ilgus, smailius iltinius dantis aukai žudyti. Dauguma katinių turi pilnai įtraukiamus nagus, kurie vaikštant lieka apsaugoti pirštų pagalvėlėse ir neatšimpa. Gepardas yra išskirtinė rūšis, kurios nagai įtraukiami tik iš dalies ir veikia kaip sportiniai dygliukai bėgant. Didelės akys su vertikaliais arba apvaliais vyzdžiais ir specialiu sluoksniu (tapetum lucidum) užtikrina puikų matymą tamsoje. Judrios, didelės ausų kriauklės leidžia tiksliai nustatyti net mažiausią grobio keliamą ultragarsinį šnaresį. Ant snukio, virš akių ir ant kojų esantys jautrūs ūsai (vibrisės) padeda orientuotis erdvėje ir pajusti aplinkos virpesius. Jų kailio spalva, dėmės ar dryžiai atlieka idealaus kamufliažo funkciją natūralioje gyvūno buveinėje. Kačių liežuvis yra padengtas aštriais, sukietėjusiais spygliukais, skirtais mėsai nuo kaulų nugremžti ir kailiui šukuoti. 

     Jų apgyvendinami biotopai pasižymi milžiniška įvairove. Savanose, stepėse ir pusdykumėse dominuoja gepardai, liūtai ir karakalai, kur jiems lengviau persekioti grobį. Nuo tankių atogrąžų džiunglių (jaguarai, ocelotai) iki vidutinių platumų bei taigos miškų (paprastoji lūšis, amūrinis tigras), teikiančių puikią slėptuvę sėlinimui. Snieginiai leopardai (irbiai) ir kalnų katės gyvena aukštikalnėse iki 5 000 metrų aukštyje, kur prisitaikė prie šalto klimato ir uolėto reljefo. Nors dauguma kačių vengia vandens, kai kurios rūšys, pavyzdžiui, katė žuvininkė ar jaguaras, renkasi šlapynes ir upių pakrantes. Dauguma rūšių yra vienišiai, aktyviai saugantys savo teritoriją, kurią žymi šlapimu bei įbrėžimais medyje. Išimtis – liūtai, gyvenantys šeimyninėmis grupėmis (praidais). Biologiškai katiniai yra prisitaikę prie naktinio arba prietemos gyvenimo būdo, kuomet jų jutimo organai suteikia jiems didžiausią pranašumą prieš grobį. Tai tipiški pasalos plėšrūnai, sėlinantys prie aukos arba tykantys jos slėptuvėje ir puolantys vienu staigiu šuoliu. Kaip mitybos grandinės viršūnėje esantys plėšrūnai, jie atlieka kritinį biologinį vaidmenį reguliuodami žolėdžių ir smulkesnių gyvūnų populiacijas. 

     Katiniai gyvūnai yra paplitę beveik visame pasaulyje, išskyrus Antarktidą, Australiją ir kai kurias izoliuotas salas.