Žinduoliai (Mammalia) – stuburinių gyvūnų klasė. Tai aukščiausios organizacijos stuburinių gyvūnų klasė, kuriai būdingas jauniklių maitinimas motinos pieno liaukų išskiriamu pienu.
Žinduolių kūną dengia odos epidermio darinys – plaukai. Žinduolių kailis yra iš nevienodų plaukų. Ilgesni ir storesni plaukai vadinami akuotais, trumpesni ir garbanoti – vilnaplaukiais. Šių plaukų visuma sudaro pavilnę, kuri saugo kūną nuo nepalankių temperatūros svyravimų. Stori akuotai vadinami šeriais. Labai stori šeriai gali virsti kietais ir aštriais spygliais. Jais ginamasi nuo priešų (ežys, dygliatriušis, echidna). Aktyviems naktiniams žinduoliams labai svarbūs stangrūs lytėjimo plaukai – vibrisės. Jos išsidėsčiusios nedidelėmis grupelėmis ant lūpų (ūsai), taip pat virš akių. Plaukai nuolat auga, todėl kailis periodiškai keičiamas.
Beveik visi žinduoliai yra gyvavedžiai, išskyrus kloakinius (pvz., ančiasnapį), kurie deda kiaušinius. Jauniklius žindo pienu. Žinduoliai gyvena sausumoje ir vandenyje, jų yra beveik visose ekologinėse nišose. Vieni (pvz., neporanagiai, plėšrieji) juda sausumoje remdamiesi 4 galūnėmis, kiti (šokliai, kengūros) šokuoja užpakalinėmis galūnėmis, dar kiti (beždžionės, tupajos, voverės) gyvena medžiuose, turi stveriamąsias galūnes, kabią uodegą. Kai kurie žinduoliai prisitaikę gyventi įsirausę į žemę (kurmiai, akliai), yra skraidančių (šikšnosparniai), vandenyje gyvenančių, bet išeinančių veistis į sausumą (ruoniai), prisitaikiusių gyventi tik vandenyje (banginiai, sirenos). Dauguma žinduolių yra eurifagai, kai kurie monofagai (koala minta tik kai kurių eukaliptų rūšių lapais).