Cricetidae - Žiurkėniniai

     Žiurkėniniai (Cricetidae) – tai viena gausiausių ir įvairiausių graužikų būrio šeimų, kuriai priklauso žiurkėnai, pelėnai, lemingai bei Naujojo pasaulio pelės ir žiurkės.

     Dauguma šios šeimos atstovų yra panašūs į peles ar žiurkes – turi pailgą kūną, pilką arba rudą kailį, dažniausiai turi trumpesnes, plaukuotas uodegas, dideles akis ir gerai matomus ūsus. Žiurkėninių snukutis dažniausiai yra bukesnis, labiau suapvalintas. Daugelis žiurkėninių (ypač tikrieji žiurkėnai) turi talpius skruostų maišus maistui nešti, kurių peliniai graužikai neturi. Jų ausys dažnai būna pasislėpusios kailyje, lyginant su peliniais.

     Nors jie nėra tokie vikrūs kaip pelės, tačiau yra puikūs rausikai. Ši šeima dominuoja Šiaurės ir Pietų Amerikoje (vadinami Naujojo pasaulio pelėmis ir žiurkėmis), taip pat plačiai paplitusi Europoje bei Šiaurės Azijoje. Jie natūraliai negyvena Afrikoje ar Australijoje. Dauguma rūšių (ypač pelėnai ir lemingai) gyvena atvirose pievose, tundroje, miškuose ar pelkėse. Kai kurie, pavyzdžiui, ondatros ar vandeniniai pelėnai, yra puikiai prisitaikę gyventi prie vandens telkinių. Jie dažniau nei peliniai kuria sudėtingas požemines urvų sistemas kaupti maistui. Lietuvoje žiurkėniniai (ypač pelėnai) sudaro didelę dalį natūralių buveinių – miškų ir pievų – smulkiųjų žinduolių biomasės.