Egiptinis skraidantysis šuo (Rousettus aegyptiacus) yra vaisėdžių šikšnosparnių (Pteropodidae) šeimos žinduolis.
Suaugę individai sveria nuo 80 iki 180 gramų, o jų kūno ilgis siekia apie 15 cm. Šios rūšies išskleistų sparnų plotis yra maždaug 60 cm. Galva yra šuniškos formos, su stambiomis akimis, plačiu snukiu bei suapvalintais ausų kaušeliais. Dantų sistemą sudaro 34 dantys. Kaip ir visi vaisėdžiai šikšnosparniai, jie neturi kramslio, tačiau, kitaip nei Pteropus gentis, turi trumpą, išoriškai matomą uodegą, kurios ilgis siekia apie 10 mm. Nugarą dengia tamsiai rudas arba pilkšvai rudas kailis, pilvo sritis yra šviesesnė, o aplink kaklą ryškėja gelsvai ruda apykaklė.
Rūšis plačiai paplitusi beveik visoje Afrikoje, Viduriniuose Rytuose, Arabijos pusiasalyje, pietų Turkijoje, Kipre bei Indijos subkontinente. Priklauso unikaliai vaisėdžių šikšnosparnių grupei, kurios atstovai naudoja primityvią echolokaciją. Garsus (spragsėjimą) jie skleidžia ne balso stygomis, o liežuviu, ir tai jiems leidžia orientuotis bei dienoti visiškai tamsiuose urvuose. Jie yra labai lankstūs renkantis buveines – dienoja dideliuose natūraliuose urvuose, uolų plyšiuose bei žmonių pastatytuose statiniuose (apleistuose namuose, šventyklose, tuneliuose). Tai fitofagai, mintantys labai prinokusių vaisių (fikusų, šilkmedžių, saldžiųjų ceratonijų) minkštimu ir sultimis, taip pat nektaru. Patelės pasižymi dviem veisimosi sezonais per metus ir dažniausiai atsveda po vieną jauniklį.
Rūšis plačiai paplitusi beveik visoje Afrikoje, Viduriniuose Rytuose, Arabijos pusiasalyje, pietų Turkijoje, Kipre bei Indijos subkontinente.